• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

MANDRU DE MARAMURES

Marţi , 05 Februarie , 2013
Habra, legenda bisericii îngropate şi a clopotelor care răsună din adâncuri
Manastirea Habra cu hramul 'Invierea Domnului' se afla pe locul numit din vechime 'Habrul' in hotarul comunei Grosi, dincolo de dealurile care marginesc spre miazazi orasul, in peisajul minunat al Tarii Chioarului.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Savantul care a fondat Laboratorul de cercetări în electroliza metalelor din Bucureşti
Savantul Iosif Lingvay, fondatorul Laboratorului de cercetari in electroliza metalelor din Bucuresti, s-a nascut la Sighetu Marmatiei, la 25 februarie 1949, dintr-o veche familie innobilata in anul 1649 de catre principele Rakoczi Gyorgy II.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Omul-enciclopedie
Prof. univ. dr. Marius PORUMB, membru corespondent al Academiei Romane din anul 1993, este unul dintre istoricii de arta de mare prestigiu ai Romaniei, avand o opera impresionanta, cladita pe parcursul a patru decenii de cercetari si munca asidua. O personalitate distinsa cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, apoi Cavaler al Artelor si Literelor al Republicii Franceze, Crucea Transilvana BOR, Cetatean de   
Marţi , 05 Februarie , 2013
Modelând veşnicia
Invatand de la parinti meseria de olar, Cornel Sitar practica de o viata mestesugul de ceramist. Din mana sa ies vase, farfurii si cani din ceramica, realizate si pictate manual cu motivele din regiunea Baii Mari (motive avimorfe sau fitomorfe, dar si motive simple, spirale etc.). Culorile utilizate sunt: rosu (culoarea naturala a ceramicii), albastru (obtinut din cobalt) si alb.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Hust, vechea perlă a coroanei Maramureşului
Hust. Un nume cu rezonanta pentru istoria Maramuresului, o perla a Maramuresului medieval, care a servit, pe rand, drept castel, temnita si bastion de aparare.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Covorul fermecat al Victoriei Berbecaru
Cand spui covoare traditionale, spui Botiza si Victoria Berbecaru. Una dintre cele mai desavarsite tesatoare maramuresene a reusit sa duca tehnica straveche peste tot in lume. Si, mai mult, s-o pastreze si s-o transmita in forma nealterata tinerei generatii.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Rodica Dunca, incredibila poveste a unei campioane
Colega de generatie cu Nadia Comaneci, Rodica Dunca a fost o valoare incontestabila si are un palmares de invidiat. In prezent este prim-solista a trupei de revista a Teatrului din Baia Mare.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Maramureşeanul care a cucerit China
Un cantaret roman face furori in strainatate. Mugur Ciubacan a castigat inimile si admiratia publicului chinez cu melodiile sale, scrie China Daily. Romanul este originar din Maramures si a emigrat in China in urma cu 11 ani.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Limba dacilor liberi
Graiul maramuresean este unul dintre cele cinci subdialecte de baza ale dialectului dacoroman. Un grai care a dat multe batai de cap cercetatorilor si care fac parte din brand-ul Maramuresului.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Planorul lui Pintea
Haiduc, in aer si pe pamant! Haiducul Pintea a incercat sa zboare in aparate construite de el insusi- planoare cu roti invelite in piele de cerb
Marţi , 05 Februarie , 2013
Munţii Rodnei, raiul caprelor negre
Caprele negre (Rupicapra rupicapra) sunt un simbol al frumusetii si libertatii, al vietii salbatice pe crestele alpine. Capra neagra de Maramures a facut istorie. In 1899, la prima expozitie internationala de trofee vanatoresti de la Viena, cel mai viguros si frumos trofeu de capra neagra provenea din Maramures, Muntii Rodnei.” Mai mult, la expozitia internationala de vanatoare de la Viena (1910), trofeul de capra neagra   

Supliment săptămânal

Editoriale

Gazeta de Maramures pe 15.07.2024
Mondo cane
Scrisoare dureroasa catre toti romanii scrisa de ILIE ȘERBANESCU analist politic, decedat anul acesta, care ar trebui sa ne puna pe ganduri..........daca n-am facut-o pana acum...........?????????
Nicolae Teremtus pe 15.07.2024
Colțu`meu / Au început negocierile pentru demnitățile locale și județene
PSD si PNL au anuntat ca alegerile prezidentiale si cele parlamentare vor fi intercalate. Primul tur al prezidentialelor va fi in 24 noiembrie. Urmeaza alegerile parlamentare in 1 decembrie si, apoi turul doi al prezidentialelor, in 8 decembrie.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 15.07.2024
Calea, Adevărul șă Viața / Despre mila creștină
Unul dintre termenii cei mai folositi in cuprinsul Sfintei Scripturi si, indeosebi, in paginile Noului Testament, dar si in randuiala Sfintei Liturghii si a tuturor celorlalte slujbe, este acela de „mila”, constituindu-se intr-un refren al tuturor rugaciunilor publice si personale prin sintagma: „Doamne miluieste”.
Ioana Lucacel pe 15.07.2024
Jenant, mișeilor! / România neputinței lor și a nervilor noștri
Cu TAROM in greva si spatiul aerian in haos, fara autostrazi si cu o infrastructura feroviara demna de secolul trecut, parem captivi in Romania, ca intr-o cusca in care neputinta te indeamna sa pleci dar tot ea te opreste.
Teodor Ardelean pe 15.07.2024
Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (LXXVI)
• 20 noiembrie 2020. Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” ofera sprijin in editarea si tiparirea revistei „Orasul” (An XV, nr. 50), chestiune mentionata si in articolul de fond semnat de catre intemeietorul acesteia, arh. Ionel Vitoc.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania