• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 21 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Februarie , 2013

Modelând veşnicia

Învăţând de la părinţi meseria de olar, Cornel Sitar practică de o viaţă meşteşugul de ceramist. Din mâna sa ies vase, farfurii şi căni din ceramică, realizate şi pictate manual cu motivele din regiunea Băii Mari (motive avimorfe sau fitomorfe, dar şi motive simple, spirale etc.). Culorile utilizate sunt: roşu (culoarea naturală a ceramicii), albastru (obţinut din cobalt) şi alb.

 
 

Născut într-o zonă cu tradiţie în ceramică şi într-o familie de olari de renume, Cornel Sitar avea, de mic, destinul „modelat”. A deprins meşteşugul în familie, ca joacă. Apoi joaca a devenit pasiune, meserie şi destin. Părinţii săi, Florica şi Petre Sitar, înzestraţi cu multă sensibilitate şi talent, au ştiut să întreţină viu interesul pentru păstrarea şi perpetuarea ceramicii zonei respectând formele, ornamentica şi cromatica specifice. Acum, Sitar transmite, cu aceeaşi generozitate, pasiunea şi meşteşugul său. Împreună cu fratele său Liviu modelează o mare varietate de obiecte: farfurii, platouri, căni, străchini. Soţiile lor, Mărioara şi Angela, decorează cu ajutorul degetului, cornului, pensulei, ornamente geometrice, florale, astrale sau cu semnificaţie semantică: şarpele, calea rătăcită, pomul vieţii, pasărea sufletului. Toate vasele lui sunt smălţuite cu o cromatică armonioasă ce rezultă din combinarea artistică a nuanţelor de alb, roşu aprins, galben, ocru, negru închis, maro deschis, şi foarte mult albastru.

 Măiestria cu care Sitar modelează ceramica este dublată de un efort continuu de a descoperi şi de a revitaliza formele, ornamentele şi cromatica dintr-o serie de centre care nu mai există azi. El a reuşit să reintegreze în circuitul valorilor contemporane forme şi motive ale ceramicii de mult uitate. Prin măiestria, rigoarea şi fantezia creatoare, personalitatea lui Sitar este inconfundabilă. Prezent la mai toate târgurile şi expoziţiile organizate în ţară, Sitar este apreciat pentru creaţia sa şi în special pentru păstrarea tradiţiei centrului de olărit Baia Mare. Multe din obiectele sale fac parte din colecţii muzeale, colecţii particulare, pot fi întâlnite în galerii de artă populară şi, nu în ultimul rând, pe simezele unor expoziţii organizate în ţară şi străinătate: Franţa, Olanda, Austria, Statele Unite, Germania. De-a lungul timpului a cucerit numeroase premii care vin să încununeze o activitate desfăşurată cu talent şi disponibilitate artistică. Amintim Marele Premiu „Cocoşul de Horezu”, Marele Premiu al Băniei Craiova şi Premiul Special al Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.