• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

S-au vândut piritele arsenioase

Zilele trecute pe fluxul media a apărut o ştire importantă pentru Baia Mare. Piritele arsenioase depozitate în zona Flotaţiei Centrale au fost vândute în urma licitaţiei desfăşurate la sediul Remin. Pentru cele 500 de mii de tone de pirite se va primi peste 50 de milioane de dolari. O ştire, un fapt divers, o tranzacţie importantă, toate la un loc, iar povestea Remin merge mai departe.

 
 
 
Piritele arsenioase provin de la EM Şuior, o mină care avea minereu bogat în metale preţioase, dar avea şi arsen într-o cantitate aşa de mare, că aceste pirite nu au putut fi prelucrate în România. Deoarece aveau peste 12 grame de aur per tonă, piritele au fost depozitate în ideea că va veni o vreme în care vor putea fi valorificate corespunzător. Au fost încercări de a fi prelucrate, dar emisiile de arsen au oprit prelucrarea. Aşa s-au adunat peste 500 de tone de pirită arsenioasă. Nu mai intrăm în amănunte, mineritul maramureşean a fost „ucis” de cei care s-au închinat la interese străine de această ţară. După ce ortacii maramureşeni s-au apucat de meserii „complementare”, culesul ciupercilor, a fructelor de pădure, după cum i-au îndemnat miniştrii care au pus lacătul pe Remin, din cea mai mare unitate economică a Maramureşului au rămas iazurile de decantare şi aceste pirite cu arsen.
 
Anii au trecut, Remin a intrat în insolvenţă cu peste 100 de milioane de euro datori. S-au vândut active şi se mai vând în continuare. Unul din active este acest „deal” otrăvitor, depozitat pe pământul gol şi din care se scurge otrăvuri în pământ, iar vântul duce arsenul în stare „nobilă”, peste Baia Mare sau localităţile din zona Flotaţiei Centrale.
Piritele au fost o posibilă afacere, de aceea ele au fost vânate de unii sau alţii. Prin influenţele avute, unii oameni de afaceri maramureşeni au încercat să le vândă în China prietenă. Acolo nu sunt probleme cu mediul înconjurător. Acolo aceste pirite se pot pune la prăjit în furnale, o modalitate de a separa arsenul de metalul preţios. Evident, arsenul se duce în atmosferă.
Dar din motive necunoscute, aceste tentative au eşuat. În ultima perioadă de timp, Remin a organizat licitaţie pentru aceste pirite. Preţul fixat a fost de 105 dolari per tonă. Au avut loc trei licitaţii, la care nu s-a prezentat nimeni. La a patra, s-a înscris firma elveţiană Werco Trade, unul din cei mai importanţi traderi internaţionali, precusm Trafigura, Marc Rich sau Glencor, firme care sunt legate cu fire nevăzute de declinul şi închiderea neferoaselor din nordul ţării.
Werco este pe piaţa românească, potrivit informaţiilor care circulă din 2008 şi este, practic, un comerciant de metale neferoase, respectiv minereuri, dar are şi alte afaceri în portofoliu.
 
Altfel spus, cumpără piritele, în cazul nostru, şi le vinde mai departe unei firme care le va prelucra, posibil în China, sau în ală parte în Asia. Acest soi de intermediere pare greu de înţeles, atâta timp cât astfel de tranzacţii, probabil, le-ar putea face şi statul român. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Bulgar pe 07.05.2013 la 15:43
Werco. ati spus.??? Pai tineti-va bine.atunci fratilor!!!!! Daca numele celelalte Trafigura,Glencore,Marc Rich sint pana la urma cam una si aceiasi(stranse legaturi intre actionarii!) ei bine asta care a castigat trebuie sa i se ia banutzii inainte oentru k e o mamicutza de smekeri si smekerii! O sa vedeti,astia nu cauta sa ne faca nici un bine,nici macar sa faca o afacere curata...cauta profit cu orice pret,orice pret fratilor,v-a calca pe cadavre!
AAAA pe 09.04.2013 la 20:48
Desenez: Exista conventi cu privirel a mediu respectate de cei din club care au scoala Desigur si romani este in club si are scoala. Atunci nu va vinde prita arsenioasa ptr ca polueaza mai mult de ata omoara( in timp) . DAr ii trebuie banii? ce face romania? se da ranita ca nu poate mishka in front ca sa nu ia ciokanei n cap. Dar preda dreptul de vanzare unor executori siliti internationali cu care Uniunea europeananu prea poate face mare lukru . Rezultate pőe masura. un singur lukru doresc sa nu se trimita inapoi containere cu deseurile ramase dupa prelukrarea piritelor inapoi spre inmormantare in MAramures. si uite asa se inchide circul. ai compas ?:) fa cap copmas spre scoala caci te invarti in cerc vicios.
Nicolae Teremtus pe 08.04.2013 la 22:49
Deseneaza! Nici tu nu ai inteles, nici intrebarea, nici raspunsul. Chestia cu ciocanul este o poveste spus de cei care nu alte raspunsuri. Din alt motiv nu vinde statul, am mai scris....
AAAA pe 08.04.2013 la 19:58
Nu ai prins mesajul dar nu ma mai obosesc sa te fac tantalau: " Si statul roman ar putea sa vanda" dar dece nu o face???????? de aia skunpul meu ptr ca nu vrea sa o faca pe fata cel putin ar lua ciocane in kap de la Uniune. sau sa iti desenez:?:)

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.