• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Iulie , 2023

Dialoguri virtuale. Influența statului în economia de piață

 Întrebare: O permanentă întrebare a economiștilor este legată de modul de funcționare a statului în contextul nemulțumirii majorității populației și a factorilor carte influențează prosperitatea acestora...

Răspuns: Puternica recesiune mondială, provocată de măsurile de izolare impuse de epidemia Covid-19, precum și ajutoarele acordate de multe state populației și companiilor au dus peste tot în lume la creșterea cheltuielilor bugetare și a datoriei publice.

Î.: Care ar fi un alt factor care a condus la creșterea inflației?

R.: Acest fenomen s-a adăugat la politica monetară expansionistă a băncilor centrale, care a mers în multe cazuri până la finanțarea monetară a unei părți însemnate a datoriei publice, ceea ce a dus la amplificarea inflației.

Î.: Dar războiul din Ucraina ?

R.: În plus, măsurile de „relansare” și consecințele economice ale războiului din Ucraina au determinat creșterea și intensificarea intervenției statului în activitatea economică și slăbirea durabilă a economiei de piață, de a cărei bună funcționare depinde bunăstarea la care a ajuns o parte a lumii la acest început de mileniu III.

Î.: Creșterea cheltuielilor publice este un fenomen bun sau rău?

R.: Cu toate că mulți economiști au sesizat pericolul reprezentat de creșterea cheltuielilor publice, ei nu sunt de acord cu privire la semnificația rezultatelor analizei relației dintre acest fenomen și bunăstare.

Î.: Ce spun economiștii de inspirație keynesiană?

R.: Economiștii de inspirație keynesiană continuă să afirme că aceste cheltuieli publice sunt susceptibile să „stimuleze” cererea și creșterea economică.

Î.: Ce spun economiștii care nu acceptă această concepție extremă?

R.: Chiar și economiștii care nu împărtășesc această concepție etatistă „extremă” tind să susțină teza că destinația cheltuielilor este mai importantă decât mărimea lor.

 

Î.: Ce se poate spune despre aspectul calitativ al cheltuielilor publice?

R.: Nu se poate ignora, desigur, aspectul calitativ al cheltuielilor publice: există, într-adevăr, deosebiri importante între creșterea cheltuielilor neproductive, cum ar fi cele implicate de întreținerea aparatului birocratic, ori simpla redistribuire de venituri în numele „statului social” (Social State), pe de o parte, și investițiile în infrastructură, serios proiectate și bine executate, pe de altă parte.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.