Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Zonele verzi şi salubrizarea, eterna poveste băimăreană
Firmele care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi, de curăţenia municipiului Baia Mare au fost invitate de primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, pentru o analiză a activităţii depuse în ultima perioadă. Analiza a fost negativă şi este o urmare a constatărilor primarului în cartierele băimărene, dar şi datorită unor sesizări ale cetăţenilor.
În sala de şedinţe a Primăriei s-au adunat şefii firmelor care se ocupă de aceste activităţi. Primarul Cătălin Cherecheş a luat cuvântul şi a explicat de ce este nemulţumit. El le-a spus celor care conduc aceste activităţi importante că nu le dă cuvântul pentru justificări, ci trebuie să ia aminte la concluziile prezentate.
„Am invitat reprezentanţii societăţilor care au contracte cu Primăria Baia Mare pe mai multe domenii.
Avem contractul cu societatea Drusal pentru salubrizarea municipiului, cu SC Romprest pentru întreţinerea de zone verzi şi locuri de joacă şi Serviciul de Ambient Urban care are parcurile, cimitirele, câinii.
Trebuie să mărturisesc marea mea nemulţumire cu privire la ceea ce se întâmplă în Baia Mare pe aceste paliere. În principal, la nivelul zonelor verzi am nemulţumiri legate de promptitudinea cu care s-au realizat şi se realizează lucrări, respectiv, cositul mecanizat, care avea termenul iniţial de finalizare 1 mai, amintesc că astăzi suntem în 1 iulie şi nu este finalizată nici măcar prima etapă. La locurile de joacă termenul de montare era 1 iunie, suntem la această dată şi nici aici nu s-a finalizat. Reparaţii la mobilier urban, de la coşurile de gunoi, la alte elemente de mobilier urban, lasă mult de dorit. Zonele verzi sunt vandalizate, călcate de maşini etc. În special pe tronsoanele importante de circulaţie. La fel, nu sunt aduse la cotă, nu sunt reparate.
Am plantat o mulţime de arbori în oraş, de doi ani de zile încoace, la fiecare arbore s-a montat tutori. Este normal ca o dată pe săptămână să mergi să îndrepţi acei tutori, măcar o dată pe lună, pentru ca să se dezvolte copacii aşa cum ne dorim.
Consider că, mai ales vara, activitatea trebuie să înceapă la şase dimineaţa, până la 10 seara, în schimburi aşa cum şi le organizează dânşii. Dacă eu, ca primar, muncesc până la 10 seara, şi cei care cosesc pot face la fel. Sunt nişte etape care trebuie făcute la momentul oportun, nu vreau să fiu vulgar să vă spun cam până unde ajunge iarba în anumite cartiere ale oraşului. Vom merge pe teren să vedeţi!”, a spus Cătălin Cherecheş.
Primarul băimărean a explicat presei nemulţumirile faţă de modul în care sunt respectate procedurile, în cazul curăţeniei, a întreţinerii locurilor de joacă.
„Sunt nişte proceduri care trebuie respectate. Dacă avem locuri de joacă unde am montat covor elastic, acolo se joacă copii, trebuie spălat cu detergent, trebuie respectate toate normele de igienă. Am făcut investiţii în locurile de joacă, dar consider că le-am făcut degeaba! Montezi echipamentul de joacă şi nu ştii să pui nişte vaselină pentru a nu scârţâi toată ziua leagănul…! Sunt multe astfel de lucruri mărunte, în aparenţă, dar la modul global duc la nemulţumire. Nu cer nici un fel de răspuns la aceste constatări ale mele, sunt concluziile noastre şi public este un ultim avertisment faţă de activitatea Romprest.
Au termen până în data de 15 iulie să rezolve toate problemele pe care eu şi administratorul public le trasăm spre rezolvare, respectiv tot ceea ce înseamnă restanţe faţă de municipiul Baia Mare. Dacă nu, contractul cu această companie va fi reziliat fără niciun fel de emoţii. Nu vreau ca lipsa de activitate şi de eficienţă a celor de la Romprest să se transforme într-un reproş al băimărenilor la adresa administraţiei. Nu îşi fac treaba, pleacă! Vin alţii care lucrează!”, a spus primarul de Baia Mare.
Şi salubrizarea zonelor verzi ale oraşului lasă de dorit, a spus Cătălin Cherecheş.
„În orice cartier al municipiului mergem vom vedea locuri, zone în care salubrizarea lasă de dorit, o activitate care este tot în sarcina celor de la Romprest. I-am tot văzut pe la televiziunile naţionale cum ocrotesc mediul înconjurător, cum fac tot felul de lucruri frumoase, dar Baia Mare este în altă parte, nu este în România?
Legat de salubritate, există în permanenţă o tensiune între operator, SC Drusal şi noi, Primăria. Constatăm de fiecare dată că după o zi de muncă, integral, cu străzile la nivel de 100% curăţate, mă refer şi cantitativ şi calitativ, după recepţie observăm că, de fapt sunt făcute doar pe jumătate. Nu cred că această aşa-zisă strategie, ca să nu îi spun şmecherie pe care o aplică unii, este benefică municipiului. Dacă cei de la Drusal se bazează pe faptul că nu verificăm toate străzile, se înşeală. Ei cred că merge şi aşa, şi noi decontăm sută la sută! Fals! Eu nu cred că avem o salubrizare la nivelul pe care îl dorim. Ştiu foarte bine cum şefii de la Drusal îi învaţă pe muncitori, pe măturători să cureţe doar părţile de stradă care se văd, vorbim de străzile de prin cartiere. Ori faceţi curat, ori…”, a spus Cherecheş.
Şi Serviciul de Ambient Urban a fost criticat, mai ales pentru problema câinilor, dar şi cu privire la modul în care sunt întreţinute parcurile oraşului. Primarul de Baia Mare a spus că cei de la Serviciul de Monitorizare al Primăriei, au fost dotaţi cu maşini pentru a putea merge în toate cartierele, în toate zonele oraşului.
Cătălin Cherecheş a spus că doreşte o monitorizare într-un spirit militar.
„Sunt convins că se câştigă destui bani din salubrizare şi zone verzi dacă lucrezi corect atât cantitativ, cât şi calitativ”, a spus primarul de Baia Mare.
După analiză, s-a mers pe teren, convoiul de maşini poposind în mai multe zone ale oraşului, unde criticile primarului au avut corespondent în realitate.
După o oră de la întâlnire, muncitorii cu coasele electrice au început să lucreze de zor, mai ales pe bulevardele mari.
În urma lor, iarba tăiată a fost strânsă în grămezi, iar apoi, femei plictisite măturau iarba care a sărit pe trotuar. O muncă făcută în afara spiritului discuţiilor de la primărie.
„Constatăm de fiecare dată că după o zi de muncă, integral, cu străzile la nivel de 100% curăţate, mă refer şi cantitativ şi calitativ, după recepţie observăm că, de fapt, sunt făcute doar pe jumătate. Nu cred că această aşa-zisă strategie, ca să nu îi spun şmecherie pe care o aplică unii, este benefică municipiului. Ei cred că merge şi aşa, şi noi decontăm sută la sută! Fals! Eu nu cred că avem o salubrizare la nivelul pe care îl dorim”.
Cătălin Cherecheş