• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 16 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Septembrie , 2024

Ziua Limbii Române la Liceul „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din Solotvino (Slatina), Ucraina

Ca o tradiție neîntreruptă în ultimii ani, și în acest an, la Liceul „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din Solotvino (Slatina), regiunea Transcarpatia, din Ucraina, s-a sărbătorit cu mare fast și o participare impresionantă Ziua Limbii Române.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 31 august 2024, alături de invitați de marcă, printre care amintim pe Alexandru Victor Micula - ambasadorul României în Ucraina, Florin Grațian Pârvu - consulul României la Solotvino, Iuri Pokorba - deputat în Consiliul Regional Transcarpatia, Gheorghe Mureșan - primarul comunei Ariniș, județul Maramureș, Fălăuș Anamaria - decan al Facultății de Litere Baia Mare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Vasile Țiplea - primar al comunei Dragomirești, Maramureș, Ilie Gherheș - profesor de istorie din Sighetu Marmației, Mircea Farcaș - conferențiar universitar dr. habil la Facultatea de Litere din Baia Mare, Taras Datsio - profesor la Facultatea de Filologie, secția română, din Ujgorod, Mihai Cozma – președintele Asociației „Boema” care sprijină de mulți ani învățământul românesc din Trasncarpatia,  viceprimarul comunei Slatina, profesori de la liceul cu predare în limba română din Slatina, conduși de directoarea prof. Adriana Pop, s-a adăugat un numeros public format din membri ai comunității din Slatina și din satele împrejmuitoare.

 

Merită menționat în mod deosebit discursul Excelenței Sale Alexandru Victor Micula, ambasadorul României în Ucraina, din care spicuim:

 

Este o zi foarte importantă. Se împlinesc 35 de ani de când am început să sărbătorim Ziua Limbii Române pentru prima dată la Chișinău, în 1990, apoi începând cu 2011 și în România. Să sperăm ca anul viitor guvernul ucrainean să adopte un document oficial cu recunoașterea semnificației acestei Zile de statul ucrainean. Sărbătorirea Zilei Limbii Române la Slatina este un gest de apreciere pentru statutul limbii române, un gest de mulțumire pentru cei care au păstrat limba română în familiile lor și pentru profesorii care ne ajută încontinuu să ne îmbunătățim limba română. Sper să am șansa să particip la cât mai multe evenimente frumoase, așa cum le organizează doamna director de la Liceul «Mihai Eminescu» din Slatina”.

 

Au mai luat cuvântul istoricul Ilie Gherheș, Fălăuș Anamaria, decanul Facultății de Litere din Baia Mare, primarii comunelor Dragomirești și Ariniș, evidențiind importanța limbii române și a sărbătoririi acesteia, iar Mircea Farcaș, conferențiar la Facultatea de Litere din Baia Mare, a vorbit despre aspecte referitoare la originea, specialitatea și etimologia limbii române.

 

Spectacolul oferit de elevii liceului și de cei ai altor școli cu predare în limba română din satele din jur a fost unul cu totul deosebit, în care elevii, în tradiționale costume populare maramureșene, au susținut momente cultural-artistice de cântece și dansuri în care aduceau omagiu limbii române strămoșești pe care o păstrează și o cinstesc cu evlavie. Momentele artistice ale elevilor au fost apreciate la superlativ de către public și invitați.

 

Fără îndoială, acest eveniment a fost o reușită pentru care trebuie să li se adreseze calde felicitări organizatorilor care nu au precupețit niciun efort pentru a face din Ziua Limbii Române o adevărată sărbătoare la Slatina, în sânul comunității românești din Ucraina.

 

Cristian Mareș

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.