Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Une journée en Europe / A Day in Europe / Ein Tag in Europa / Una giornata in Europa
* Este o traditie de multi ani deja organizarea de activitati cu ocazia Zilei Europei. Si in aceasta primavara, tinerii din doua licee baimarene – C.N. «Mihai Eminescu» si C.N. «Vasile Lucaciu» - s-au adunat la masa de lucru, au studiat documente si au pregatit o activitate pe care si-o vor putea trece in palmares ca un real succes.
Sub indrumarea profesoarelor Voichita Maria GEORGEOI, limba italiana, de la C.N. «Vasile Lucaciu» Baia Mare, Gabriela PIRVU, limba germana, si Rodica MONE, limba franceza, de la C.N. «Mihai Eminescu» Baia Mare, precum si cu sprijinul dat de Anca Maria POP, bibliotecar la Biblioteca Judeteana «Petre Dulfu» Baia Mare, elevi din clasele a X-a si a XI-a din cele doua institutii de invatamant pomenite au marcat luni, 10 mai, in Sala de Conferinte a Bibliotecii Judetene, Ziua Europei.
«Ideea de la care proiectul comun s-a nascut a fost nu doar apropierea elevilor de informatii punctuale referitoare la inceputurile si evolutia Uniunii Europene, ci si studierea de documente redactate in diferite limbi ale Uniunii, studiate de catre elevii nostri la clasa: franceza, engleza, italiana, germana. Astfel, s-au format echipe de lucru dupa un criteriu lingvistic, daca pot sa spun asa, intentia noastra fiind sa-i aducem pe tineri in situatia de a simula oarecum situatia reala de viata in care in Uniunea Europeana tocmai asta se intampla, oameni din diverse spatii lingvistice se intalnesc pentru a face ceva in comun. Am avut ca obiectiv si sa-i facem pe elevii nostri sa constientizeze nevoia de a stapani mai mult de o limba straina, poate chiar mai mult de doua, pentru o mai buna integrare intr-o Europa unita, caci principalii beneficiari ai acesteia sunt chiar ei.» a declarat prof. Rodica Mone.
Activitatile s-au derulat pe parcursul mai multor zile, ele desfasurandu-se mai intai la nivelul claselor de la fiecare unitate de invatamant partenera in proiect; este vorba despre consultarea de documente oferite de bibliotecile liceelor respective, dar cu precadere de catre deja mai vechiul nostru colaborator, Anca Maria Pop, care ne-a pus la dispozitie fondul existent la Biblioteca Judeteana, si care precizeaza ca «Fondul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” este la dispozitia utilizatorilor prin cele aproape trei sute de carti referitoare la Uniunea Europeana, publicate in limba romana, iar unele (si) in alte limbi de circulatie internationala. La acestea se adauga cele peste 20 de publicatii periodice si cateva CD-uri si DVD-uri ce pot fi consultate/vizualizate in salile institutiei. Biblioteca urmareste informarea utilizatorilor despre existenta Uniunii Europene, despre istoricul acesteia si al aderarii Romaniei la Uniune, precum si asupra altor aspecte legate de acest aspect.»
Inarmati cu cunostinte proaspete, liceenii s-au intalnit apoi pentru a se infrunta intr-o competitie ad-hoc la care i-a provocat chestionarul realizat de prof. R. Mone. Piesa de rezistenta a intregii activitatii a fost vizionarea selectiva a trei CD-uri din fondul Bibliotecii Judetene, care i-au cucerit definitiv pe liceenii prezenti: «Uniunea Europeana pe intelesul tuturor», «O zi in Uniunea Europeana» si «Cum sa calatorim in Uniunea Europeana», CD-uri interactive pe care toti ar fi vrut sa le ia cu ei acasa!
«Stiam cate ceva despre UE, stiam despre deviza, imn, drapel, dar am aflat acum ca cele 12 stele nu au nimic in comun cu statele membre cum cred ca am auzit odata un politician la televizor, ci ca ele sunt ca orele pe ceas, un cerc, simbol al perfectiunii, al uniunii.» ne-a spus Rebecca Geiger, clasa a XI-a.
«Mi se pare foarte interesant ca monedele sunt diferite de la o tara la alta, pe cand bancnotele sunt la fel. Mi se pare de asemenea interesant ca bancnotele au pe o fata un pod, ca simbol al legaturii dintre popoarele europene, iar pe cealalta fata au o arcada, ca imagine a spi-ritului european deschis spre co-operare. Mi-a placut asta!» a afirmat amuzat Ionut Dragos, clasa a XI-a.
«Ce am aflat nou ? De exemplu ca sunt nu putine asemanari intre bucataria romaneasca si cele ale altor tari europene, numai noi credeam ca am inventat cine stie ce lucruri. Mi-a ramas in minte Appeltaart, placinta cu mere olandeza. Si tot din Olanda, oliebol, ceva ce seamana izbitor de mult cu gogosile noastre.» ne spune Alexandru Sas, clasa a XI-a. «Mi-a placut in mod deosebit do-cumentul care ne spunea cum sa calatorim in Uniune. O valiza prietenoasa ne-a aruncat pe harta oricarui stat membru am vrut noi si ne-a povestit despre evenimente, ora oficiala, preturi, transport, ce mancam, cat costa diverse servicii, etc. In fiecare tara. Extrem de util !» considera Dana Pavel, clasa a XI-a.
Entuziasmul elevilor nu s-a oprit aici: pasionat de fotografie si film, Ionut Dragos de la C.N. «Mihai Eminescu» si-a propus sa realizeze un scurt film despre evenimentul trait cu totii in Sala de Conferinte a Bibliotecii Judetene, despre care va vom mai vorbi.
«Ziua Europei este firesc a fi marcata la liceeni nostri. Ei vor trai in aceasta comunitate, se vor dezvolta si vor profesa in curand, fara limite, in acest spatiu civilizat si multietnic. Activitatea C.N. «Mihai Eminescu» si C.N. «Vasile Lucaciu» a fost extrem de binevenita. Elevii au socializat unii cu altii, au fost antrenati de profesoarele lor, care au avut grija sa verifice pe parcursul activitatii, in parte, fixarea informatiilor primite de elevi. Informatiile au fost numeroase, interesante, variate, dar nu coplesitoare. Ele au avut darul de a starni curiozitatea participantilor, interesul acestora de a se informa mai pe larg, in mod individual, si interesul lor pentru a se integra in viitor in Uniunea Europeana in functie de abilitati, talente si pregatire profesionala. In sfarsit, Uniunea Europeana se deschide cu adevarat cetatenilor romani, fara restrictii, iar activitatea aceasta a incitat in mod extrem de pozitiv elevii participanti sa devina, intr-un viitor apropiat, cetateni prestigiosi ai acestei comunitati.» ne-a declarat prof. Voichita Maria Georgeoi.
Fara indoiala, tinerii nostri au nevoie de asemenea activitati, care sa rupa monotonia si inertia unor ore de curs sterile, care sa le arate pragmatismul invatarii si nevoia de a iesi demn in lume. In lumea larga a Uniunii Europene, daca vreti!
Prof. Rodica Mone, Anca Pop
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.