• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Aprilie , 2012

„Dialog între generaţii. Nu sunt singur” la Grupul Şcolar Gh. Lazăr

Din 2009, Europa sărbătoreşte pe 29 aprilie Ziua Europeană a Solidarităţii între Generaţii. În 2012, obiectivul principal constă în reunirea elevilor şi a persoanelor în vârstă pentru a iniţia un dialog despre ce înseamnă îmbătrânirea şi despre cum vârstnicii şi tinerii pot colabora pentru o viaţă mai bună.

 

Anul 2012 a fost desemnat de către Comisia Europeană - Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Dialogului Dintre Generaţii. Este ştiut faptul că în toate timpurile au existat diferenţe de opinie între tineri şi vârstnici. Pentru a înlesni comunicarea dintre aceştia şi pentru a sprijini îmbătrânirea activă noi am ales să realizăm câteva acţiuni bazate pe comunicare, lucru în echipă şi cunoaştere interpersonală care se adresează concomitent tinerilor şi vârstnicilor. Scopul este de a-i face pe participanţi să se cunoască în primul rând pe ei înşişi, iar apoi să încerce să identifice puncte comune cu persoanele din jur, fie că ele sunt congenere, fie că e vorba da generaţii diferite.

În acest context, Grupul Şcolar Gh. Lazăr din Baia Mare a organizat o activitate deosebită, de suflet, care contribuie la preîntâmpinarea sentimentului de abandon şi a anxietăţii de separare a acestora, prin implicarea activă în acţiuni caritabile şi de voluntariat îndreptate mai ales către cei vârstnici, care, aşa cum se ştie, sunt adevărate izvoare de blândeţe, bunătate, răbdare şi înţelepciune.

Pe de altă parte, voluntariatul oferă oportunităţi de educaţie formală şi non-formală şi este, prin urmare un instrument esenţial în formarea continuă. Prin voluntariat, oamenii dobândesc cunoştinţe, îşi exersează abilităţi şi îşi extind reţelele sociale, ceea ce adesea poate conduce la diversificarea şi îmbunătăţirea ofertelor de angajare la dezvoltare personală şi socială.

Proiectul a inclus o vizită la Căminul de Bătrâni din Baia Sprie, unde elevii le-au oferit vârstnicilor pachete, primind în schimb lecţii şi sfaturi de viaţă.

 
ECHIPA DE PROIECT
COORDONATOR:

Prof. Drd. Marian Gina

ORGANIZATORI:

Prof. Blaj Stela – director Grupul Şcolar „Gheorghe Lazăr” Baia Mare

Prof. drd. ing. Sabou Dorin – director adjunct Grupul Şcolar „Gheorghe Lazăr” Baia Mare

Prof. Covaciu Liana – psiholog

Prof. Harangozo Annamaria

Prof. Horgea Andreea

Prof. ing. Bandi Andreea

Vasile Gherman – director Căminul de Pensionari Baia Sprie

 

„Suntem de multe ori în situaţia de a face un bine cuiva. De la gesturile cele mai simple, un zâmbet, o încurajare, o informaţie utilă dată la momentul oportun, o vorbă de alinare spusă în momente grele, şi până la o mână de ajutor sau chiar ajutor material în unele cazuri, toate acestea sunt acţiuni care îşi au locul lor în relaţiile interumane.

Felul în care înţelegem să facem aceste fapte ne caracterizează pe fiecare în parte, fiecare dintre noi având o capacitate mai mare sau mai mică de a empatiza, de a renunţa la puţin din ceea ce este al nostru, de a ne simţi recompensaţi pentru efortul nostru doar de bucuria pe care le-o creăm semenilor noştri” - Prof. ing. drd. Sabou Dorin, director adjunct Grupul Şcolar « Gheorghe Lazăr » Baia Mare.

 

„În cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”, ne-am propus ca şi obiectiv, printre altele, organizarea unei activităţi de voluntariat, în care să fie implicaţi atât elevii liceului nostru ( Gr. Şc. “Gheorghe Lazăr” Baia Mare) cât şi profesorii. În acest sens am iniţiat şi desfăşurat o vizită la Azilul De Bătrâni din Baia Sprie, vizită care a avut ca şi finalitate oferirea unor mici daruri bătrânilor de acolo (ţinând cont că ne aflam în pragul sărbătorilor de Paşte) dar şi interacţiunea şi comunicarea elevilor şi profesorilor cu aceştia” - Psiholog Liana Covaciu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.