• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Octombrie , 2012

Ziua europeană a limbilor străine

Cu ocazia Zilei europene a limbilor străine, International School of Transylvania a organizat evenimentul “Gate to Languages”, la care au participat copiii preşcolari şi ai ciclului primar de la diferite grădiniţe şi şcoli din judeţ. Deschiderea a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.

 
 

Proiectul a fost coordonat de Minodora Barbul, care speră că: „Baia Mare va fi un pol de referinţă pentru educaţia din România şi nu numai”. La deschiderea evenimentului, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, a ştiut să ajungă la inima copiilor, cuvântul său de deschidere fiind ascultat în linişte de cei mai mici dintre participanţi.

 

„În timpul primului război mondial, scriitorul George Coşbuc, fiind încorporat la Viena, a întâlnit pe o bancă doi militari, discutând în două limbi pe care nu le cunoştea şi apoi i-a auzit vorbind româneşte. A fost o minune pentru spaţiul românesc, ca un locuitor din Boemia şi un altul din Croaţia să găsească drept limbă de comunicare între ei limba română pentru că se găseau într-o unitate militară unde erau mulţi români. V-am spus lucrul acesta pentru că deşi copiii încă nu l-au învăţat pe Coşbuc, vine vremea când: «A venit un lup în crâng/ Şi-a intrat în sat să fure/ Pe copiii care plâng/ Şi să-i ducă la pădure». Limbile străine sunt importante şi dau certificat de civilitudine. Mă bucur că putem participa la un lucru în care sperăm să vedem cu adevărat trăinicie”, a spus Teodor Ardelean.

 

La eveniment a fost prezent şi primarul oraşului, care a subliniat importanţa evenimentului dorindu-şi totodată un sprijin mai consistent din partea instituţiilor care ţin de guvernul României.

„Mă bucur să mă întâlnesc cu cei mai mici, dar şi cu cei mai mari. Apreciez, împreună cu colegii mei din Consiliul Local, fiecare pas care se face pentru educarea şi şlefuirea generaţiei tinere şi cred că Baia Mare are nevoie de paşi importanţi în acest sens pentru că am sentimentul că în ultimii ani lucrurile n-au evoluat neapărat în direcţia potrivită. Cred că trebuie să ne îndreptăm spre un învăţământ de elită, să ne aplecăm mai mult spre aptitudinile pe care le are fiecare copil”, a spus Cătălin Cherecheş.

 

Activităţile au continuat în parcul Dacia, unde copiii au prezentat colaje şi momente artistice reprezentând ţările alese pentru concurs şi au pictat pe tricouri steagurile ţărilor reprezentate. Cu aceste tricouri, pictate de ei înşişi, şi purtând steagurile ţărilor europene, copiii au participat la parada de deschidere a Sărbătorii Castanelor.

Comentariile celorlalți

AAAA pe 03.10.2012 la 12:02
Stimate Florin , as dori sa pui pe net unde anume in ce context a scris Cosbuc acest minunat sistem de comunicare. Sant foarte curios. Nu de alta dar cand vorbesc cu slovacii din Slovacia in general imi spun ca limba romana este derivata din limba slava...sa vedem ce a spus si Cosbuc poate trag vrei concluzie mai interesanta. o zi buna A4

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.