Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ziua europeană a limbilor străine
Cu ocazia Zilei europene a limbilor străine, International School of Transylvania a organizat evenimentul “Gate to Languages”, la care au participat copiii preşcolari şi ai ciclului primar de la diferite grădiniţe şi şcoli din judeţ. Deschiderea a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.
Proiectul a fost coordonat de Minodora Barbul, care speră că: „Baia Mare va fi un pol de referinţă pentru educaţia din România şi nu numai”. La deschiderea evenimentului, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, a ştiut să ajungă la inima copiilor, cuvântul său de deschidere fiind ascultat în linişte de cei mai mici dintre participanţi.
„În timpul primului război mondial, scriitorul George Coşbuc, fiind încorporat la Viena, a întâlnit pe o bancă doi militari, discutând în două limbi pe care nu le cunoştea şi apoi i-a auzit vorbind româneşte. A fost o minune pentru spaţiul românesc, ca un locuitor din Boemia şi un altul din Croaţia să găsească drept limbă de comunicare între ei limba română pentru că se găseau într-o unitate militară unde erau mulţi români. V-am spus lucrul acesta pentru că deşi copiii încă nu l-au învăţat pe Coşbuc, vine vremea când: «A venit un lup în crâng/ Şi-a intrat în sat să fure/ Pe copiii care plâng/ Şi să-i ducă la pădure». Limbile străine sunt importante şi dau certificat de civilitudine. Mă bucur că putem participa la un lucru în care sperăm să vedem cu adevărat trăinicie”, a spus Teodor Ardelean.
La eveniment a fost prezent şi primarul oraşului, care a subliniat importanţa evenimentului dorindu-şi totodată un sprijin mai consistent din partea instituţiilor care ţin de guvernul României.
„Mă bucur să mă întâlnesc cu cei mai mici, dar şi cu cei mai mari. Apreciez, împreună cu colegii mei din Consiliul Local, fiecare pas care se face pentru educarea şi şlefuirea generaţiei tinere şi cred că Baia Mare are nevoie de paşi importanţi în acest sens pentru că am sentimentul că în ultimii ani lucrurile n-au evoluat neapărat în direcţia potrivită. Cred că trebuie să ne îndreptăm spre un învăţământ de elită, să ne aplecăm mai mult spre aptitudinile pe care le are fiecare copil”, a spus Cătălin Cherecheş.
Activităţile au continuat în parcul Dacia, unde copiii au prezentat colaje şi momente artistice reprezentând ţările alese pentru concurs şi au pictat pe tricouri steagurile ţărilor reprezentate. Cu aceste tricouri, pictate de ei înşişi, şi purtând steagurile ţărilor europene, copiii au participat la parada de deschidere a Sărbătorii Castanelor.