• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Octombrie , 2019

Ziua Europeană a Limbilor sărbătorită la Școala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare

Prof. limba engleză Monika BANDI

În perioada 26-27 septembrie 2019, la Școala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare au avut loc activități deosebite prin care elevii claselor primare (clasa a III-a B) și gimnaziale (clasele a VII-a B și a VIII-a A) au sărbătorit Ziua Limbilor Europene. Activitățile, parte componentă a proiectului educațional „Sign Language, Funny Literature”, au fost coordonate de dna profesor de limba engleză Monika Bandi în colaborare cu dna profesor documentarist Carmen Lenghel și s-au desfășurat parțial în CDI-ul școlii.

În acest an, acțiunile s-au centrat pe comunicarea non-verbală prin utilizarea limbajului semnelor și pe folosirea creativă a literaturii pentru copii în comunicarea paraverbală. Activitățile au fost proiectate sub formă de jocuri de cuvinte, jocuri de perspicacitate și de creativitate, curiozități lingvistice. Elevii din clasa a III-a B au fost încântați să descopere limbajul semnelor pe care l-au însușit și exersat prin exprimarea de cuvinte și expresii uzuale în limbile română și engleză. De asemenea, și-au exersat pronunția și fluența în limba engleză printr-o metodă amuzantă și agreată de elevii de toate vârstele, și anume „tongue twisters”. Elevii clasei a VII-a B au celebrat Ziua Europeană a Limbilor în cadrul cursului de opțional „Lectura și abilitățile de viață” prin activități realizate în Centrul de Documentare și Informare a școlii. Aceștia și-au exersat imaginația creatoare prin intermediul jocului de societate „Imagidice” (activitate coordonată de prof. documentarist Carmen Lenghel). Tot în cadrul cursului opțional, elevii clasei a VII-a B au explorat un text din celebra carte „Matilda” de Roald Dahl (activitate coordonată de prof. limba engleză Monika Bandi) și au descifrat mesaje cu referire la textul lecturat, prin intermediul calculelor matematice și prin folosirea inversată a calculatorului de buzunar pentru decodarea cuvintelor.

Vizionarea filmului „Mary Poppins” a inspirat activitatea de curiozități lingvistice prin care elevii de gimnaziu au descoperit cele mai lungi cuvinte din diverse limbi europene și pe care au încercat să le pro­nun­țe, activitate ce a creat amuzament în rândul participanților. Literatura pentru copii și tineret, prin romanul „The House on Mango Street” al Sandrei Cisneros a fost prezentă în activitățile elevilor din clasa a VIII-a A. După lecturarea în limba engleză a unor capitole din roman, elevii au studiat ritmi­citatea cuvintelor și a ideilor exprimate și „s-au jucat” cu textul, transpunându-l în versuri.
Anul acesta, activitățile propuse elevilor noștri pentru sărbătorirea Zilei Europene a Limbilor s-au înscris în registrul creativității lingvis­tice, descoperirii de noi limbi și limbaje și a amuzamentului creat de elementele de paralimbaj gestionate cu măiestrie de către elevi.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.