• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Ianuarie , 2022

Ziua de naștere a Mitropolitului Andrei și acordarea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare”

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a aniversat luni, 24 ianuarie 2022, împlinirea vârstei de 73 de ani. Ierarhul și-a sărbătorit ziua de naștere prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.
Tot atunci, Înaltpreasfinția Sa a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare”.

Cu această ocazie, de la ora 12.00,  în Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramure­șului și Sătmarului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat un Te Deum, în prezența Înaltpreasfin­țitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Epis­copul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și a Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

La acest moment aniversar, au participat oficialități militare și civile, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor din cuprinsul Mitropoliei Clujului, precum și nu­me­roși credincioși clujeni.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Iustin a vorbit despre cali­tă­țile și activitatea Înaltpreasfin­țitului Părinte Andrei, arătând că este pildă de înțelepciune și blândețe.
Din partea Sinodului Mitropolitan, a clerului și a credincioșilor, Episcopul Iustin i-a dăruit Mitropolitului Andrei o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos și un aranjament floral.


Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare
Apoi, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a rostit o scurtă alocuțiune și i-a oferit Mitropolitului Andrei titlul de „Cetă­țean de onoare al municipiului Baia Mare”.
Acest titlu i-a fost acordat „pentru contribuția sa la dezvoltarea spiri­tualității românești” și „pentru dragostea de oameni căreia îi stau mărturie nenumăratele fapte de filantropie”, iar hotărârea a fost luată la ședința extraordinară a Consiliului local al municipiului Baia Mare, care a avut loc în 21 ianuarie 2022. Astfel, Mitropolitul Andrei a devenit al 153-lea cetă­țean de onoare al orașului Baia Mare.
 
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, precum și tuturor celor prezenți, pentru urările făcute cu prilejul aniversării zilei de naștere.
Părintele Mitropolit Andrei este cetățean de onoare a zeci de localități din România şi destinatarul a numeroase diplome de re­cunoaștere şi preţuire din partea a nenumărate societăți, asociații, instituții, fundații din țară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginerești, şi a zeci de insigne, decorații, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări na­țio­nale şi internaționale.


Scurtă biografie
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinții Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.
În 25 februarie 1990, a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
În 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei şi Maramureșului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramu­reșului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de-a doua mitropolii ardelene, având reșe­dința mitropolitană în Cluj-Napoca.
Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului, a înființat numeroase mănăstiri și parohii, trei centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învăță­mân­tului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015, a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi.

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se con­struiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, a Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, unde va funcționa o școa­lă ortodoxă, cu cantină socială.

Text și foto:
Darius Echim / Mitropolia Clujului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.