Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Ziua de 1 Decembrie este dovada că uniți suntem puternici, că împreună, prin curaj, determinare și dăruire, putem transforma orice obiectiv, oricât de îndrăzneț, în realitate”
Există momente în istorie în care, pentru curajul, dăruirea și dragostea de țară a unei generații, Dumnezeu intervine în destinul popoarelor și face El, dreptate. Un astfel de moment a fost Marea Unire din 1 decembrie 1918, când după o lungă perioadă de jertfe, suferințe și speranțe, idealul de veacuri a poporului român a devenit din vis, realitate.
Întâmplarea a făcut ca, atât cel mai tânăr cât și cel mai vârstnic dintre cei 1.228 de delegați la Alba Iulia să fie maramureșeni. Primul, Ilie Lazăr, ne-a învățat lecția curajului, atunci când a strigat mulțimii care pleca spre Cetatea Unirii: „Măi, să nu fim pitici şi să nu ne temem. Maramureşenii nu se tem de nimeni şi de nimic în lumea asta”. Iar cel de-al doilea, „Bătrânul acestei nații”, Gheorghe Pop de Băsești ne-a învățat lecția determinării: lupta până la capăt pentru împlinirea unui ideal. Ajuns la Alba Iulia, nu-și poate stăpâni lacrimile și se roagă asemeni Dreptului Simeon din Scriptură: „Acum slobozeşte, Doamne, pe robul Tău în pace, că văzură ochii mei mântuirea Neamului”.
Astăzi, ca și atunci, România și Maramureșul au nevoie, poate mai mult ca niciodată, atât de înțelepciunea bătrânilor, care poate creiona idealuri mărețe, cât și de entuziasmul tinerilor, care le poate pune în practică. Astăzi, poate mai mult ca niciodată, trebuie să ne amintim de îndemnul lui Ilie Lazăr și de lucrurile care ne înalță sufletește: curajul, dragostea de țară și grija pentru ceilalți. Și, chiar dacă ne apasă pe toți grija zilei de mâine, trebuie să găsim puterea de a privi dincolo de azi, spre viitor, spre generațiile care reprezintă „mântuirea acestui Neam”.
Ziua de 1 Decembrie nu înseamnă doar marcarea solemnă a unui moment istoric important, ci mult mai mult decât atât: este dovada că uniți suntem puternici, că împreună, prin curaj, determinare și dăruire, putem transforma orice obiectiv, oricât de îndrăzneț, în realitate.
Suntem români și maramureșeni, și avem datoria de onoare de a cinsti jertfa generației Unirii, a înaintașilor noștri, ducându-le mai departe idealul și împlinind rugămintea lui Gheorghe Pop de Băsești: „De acum se va face România Mare! Voi, care veţi trăi, munciţi din toate puterile pentru consolidarea ei”.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!