Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Ziua Costumului Tradițional la „Vasile Goldiș” Baia Mare
Au fost prezenți mulți elevi dornici de a afla date despre costumul popular, despre istoria costumului tradițional.
Legea 102/2015 privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România a creat cadrul juridic și organizatoric pentru evidențierea valorilor inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone, în scopul tezaurizării patrimoniului cultural material și ale patrimoniului cultural național imaterial, la nivel național.
Cu toate acestea, în ultima perioadă costumul tradițional este purtat doar izolat, în special de bătrânii care mai țin la tradiție.
Motivele populare au început să fie purtate și de omul modern, fiind adaptate la diferite creații ale designerilor contemporani.
În acest context, Universitatea „Vasile Goldiș” alături de partenerii în această manifestare au tras un semnal de alarmă, dar au și scos în evidență frumusețea costumului popular.
„Unul dintre cele mai importante elemente culturale şi istorice pe care le poate deţine un popor este, incontestabil, portul popular, iar portul popular românesc este o dovadă a identităţii noastre naţionale. Costumul tradiţional a evoluat odată cu românul, a fost alături în cele mai importante momente din viaţa fiecărui om, atât în clipele fericite cât şi atunci când nenorocirile
s-au abătut asupra familiei şi a comunităţii. Mai mult, costumul popular a fost acolo în momentele în care românul
şi-a revendicat drepturile, s-a luptat pentru o viaţă mai bună, când a câştigat sau când a fost reprimat şi redus la tăcere. Toate aceste evenimente nu au trecut fără să influenţeze arta populară, alături de credinţa puternică în Dumnezeu pe care a avut-o ţăranul român, în general şi maramureşeanul, în special. Costumul popular este reflecția trăsăturilor definitorii ale stilului de viață a maramureșeanului tradițional, cu setea acestuia de a descoperi frumosul, de a-l crea, de a cultiva prin virtuțile sale primordiale: dragostea de glie, curajul, aspirația la libertate și avântul creației”, a spus Liviu Tăut, directorul Universității „Vasile Goldiș” din Baia Mare.
În urma prezentărilor făcute a reieșit și faptul că Maramureșul este un teritoriu în care se poartă încă costum popular.
„Îndeosebi în Maramureșul istoric și voievodal, dar și în zona Lăpuș, costumul popular este chiar la mare cinste, fiind un element de identitate regională strâns legat de religie. Maramureșencele când se adună să lucreze spun, la începutul procesului de creație, o rugăciune. Din perspectiva magică și religioasă, costumul popular, prin lucrătură și ornamentație, are un rol important de protecție împotriva forțelor malefice, dar și pentru a aduce noroc și sănătate purtătorului. Mai mult, este încărcat și de ițele dragostei, având și o bogată încărcătură erotică. Costumul tradițional este cartea noastră de vizită în Europa și în întreaga lume. Prin urmare, trebuie să fim mândri de această tradiție, de această artă populară maramureșeană”, a spus lectorul dr. Liviu Tăut.
Ilie Gherheș a vorbit despre istoria costumului tradițional și despre semnificația acestuia. A fost prezentă și învăţătoarea Maria Bălaşa Chira, care i-a învăţat pe elevi arta ţesutului şi care a reuşit să câştige anul trecut competiţia de la nivel naţional cu proiectul „Drumul lânii”. Elevii învățătoarei le-au demonstrat celor din sală cum se ţese la mini-războiul de ţesut.
Au urmat momente artistice, iar manifestarea a fost un real succes.