• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 7 August , 2019

Zilele Rohiei, ediţia a XXI-a

Duminică, 28 iulie 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, mănăstire de metanie, unde a binecuvântat trei clopote nou turnate şi a oficiat o slujbă de pomenire pentru marele eseist şi om de cultură Nicolae Steinhardt, Monahul Nicolae Delarohia, în cimitirul unde sunt aşezate osemintele sale spre veşnică odihnă.

 

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
 

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Soborul în fruntea unui sobor ales, alcătuit din peste 20 de preoţi, arhidiaconi şi diaconi, în Altarul de Vară, pe o vreme deosebit de frumoasă şi călduroasă, de peste 30 grade Celsius, după ce dimineaţa a debutat cu o ploaie zgomotoasă.
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăs­tirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare exarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Prof. Univ. Dr. Şte­fan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi vicepreşedinte al Fundaţiei „N. Steinhardt”, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopop al Lăpuşului, Pr. Mihail Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Ro­hia, Arhim. Pantelimon Ilieş, tot de la Mănăstirea Rohia, Pr. Origen Sabău, preot paroh în Apateu, consilier al Episcopiei Ortodoxe Ro­mâne din Ungaria, Protos. Varlaam China, de la Mănăstirea Rohia, Pr. Ioan Pop, paroh în Rohia, preoţi invitaţi din parohiile din jur.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramure­şului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Credincioşi mulţi s-au rugat îm­preună cu soborul, între care s-au aflat Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, membri din conducerea Fundaţiei „N. Steinhardt”, membri ai acestei fundaţii, oameni de cul­tură veniţi pentru „Zilele Mănăs­tirii Rohia”, binefăcători ai Mănăstirii Rohia, care au dăruit cele trei noi clopote, oameni de cultură care se îngrijesc de editarea Integralei N. Steinhardt, pictori iconari din taberele organizate la Mănăstirile Rohia şi Rohiţa, tineri şi copii pictori şi sculptori din aceste tabere, maici şi maici stareţe de la mănăs­tirile din Eparhie, credincioşi din parohiile vecine mănăstirii, invitaţi.
 

Cuvântul de învăţătură
 

Un vast şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre Mă­năs­tirea Rohia, ca loc sfânt pe pământ şi centru duhovnicesc al Eparhiei, despre darurile care se revarsă în acest loc asupra credin­cioşilor care vin aici şi asupra vieţuitorilor ei, loc al binecu­vântărilor şi al vindecărilor, precum şi despre pericopa evanghelică a duminicii a vindecării slăbănogului din Capernaum.
„Când venim aici la mănăstire reînviem, pentru că venim dintr-o lume în care sunt întinse capcane şi intrăm într-o altă lume, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În lumea lui Dumnezeu. În lumea sfinţeniei. În lumea Maicii Domnului şi în Grădina ei. Să ne dăruiască Dumnezeu puterea de a crede. Să ne dăruiască Dumnezeu solidaritatea celor patru inşi care l-au adus pe cel bolnav la Hristos ca să-l vindece. Să ne dăruiască solidaritate naţională. Societatea e în derivă. Nu merge bine lumea. Lumea întreagă, nu numai ţara noastră, nu merge bine. Pentru că L-au alungat pe Hristos. Îl alungă pe Dumnezeu din ea şi atunci nu mai are lumea conducător, nu mai are conducătorul nevăzut, Care este Capul Bisericii una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească.”
 

Distincţii
 

Pentru contribuţia adusă la editarea operei integrale a Părintelui Nicolae Steinhardt, ajunsă la volumul al XVIII-lea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a conferit Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhie­pis­­copul”, împreună cu Gramata Episcopală care atestă această conferire. Aceste distincţii au fost înmânate Părintelui Arhimandrit Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. Doamnei Rodica Lazăr din Baia Mare i-a fost conferită cea mai mare distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărtu­risitorul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală care atestă conferirea acestor distincţii, pentru faptul că a donat clopotul cel mare al Mănăstirii Rohia, de 2.000 kg, care va fi instalat în turnul-clopot­niţă, aflat în construcţie. Domnului Simion Bodor i-a fost conferită, de asemenea, cea mai mare distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” pentru faptul că a donat clopotul cel mijlociu al Mănăstirii Rohia, de 1.200 kg, care va fi instalat, în această vară, tot în turnul-clopotniţă, aflat în construcţie la intrarea în incinta Mănăstirii.

Domnului Virgil Bulat i-a fost conferită, post-mortem, cea mai înaltă distincţie culturală a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voivodală Maramu­re­şeană” pentru contribuţia sa cultu­rală de deosebită valoare în editarea Integralei Steinhardt, cât şi ca prieten apropiat al Părintelui Nicolae Steinhardt şi coleg de celulă, şi editarea în premieră absolută, după 1989, la Editura „Dacia” din Cluj-Napoca, a două ediţii ale Jurnalului Fericirii şi pentru mărturia depusă pentru ca Mănăstirea să fie, conform legilor monahale şi civile, moşteni­toarea de drept a operei culturale a Părintelui Nicolae Steinhardt, omul de vastă cultură şi eseistul inegalabil. Medalia a fost înmânată doamnei profesoare Sorina Bulat, soţia regretatului om de cultură şi editor care a fost Virgil Bulat. Profesorul Ion Să­căleanu, care a organizat, îm­preună şi la Mănăstirea Rohia, ca şef al culturii maramureşene, prima manifestare culturală dedicată memoriei lui Nicolae Steinhardt şi înfiinţarea Fundaţiei „Nicolae Steinhardt”, în 1994, precum şi prima ediţie a Zilelor N. Steinhardt, a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhie­piscopul” şi Gramata care o însoţeşte.
Domnul Ioan Adrian Farcaş a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru contribuţia la turnarea clopotelor noi ale Mă­năstirii Rohia.
 

Binecuvântarea clopotelor
 

După oficierea Sfintei Litur­ghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de sfinţire a celor trei clopote turnate în acest an la Turnătoria de clopote Blotor din Satulung: cel mare de 2 tone, cel mijlociu de 1.200 kg, iar cel mic de 500 kg. Acestea vor fi ridicate la înălţimea de 25 metri în turnul-clopotniţă de la intrarea în mănăstire, care este în construcţie. După citirea rugă­ciu­nilor de sfinţire, Preasfin­ţitul Părinte Episcop Iustin le-a verificat tonalitatea. La slujba de sfinţire a fost prezent şi dl. Blotor, proprietarul Turnătoriei de clopote.
 

Parastas după Părintele Nicolae Steinhardt
 

La mormântul Părintelui Nicolae Delarohia, Monahul, din cimitirul Mănăstirii Rohia, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu soborul şi oamenii de cultură pre­zenţi, a oficiat o slujbă de pomenire a Părintelui Nicolae, monahul erudit, care a făcut din Rohia, prin ce a scris, un centru cultural al ţării.
Zilele Rohiei au continuat cu Masa rotundă de la Mănăstirea Rohiţa „Civilizație și spiritualitate maramu­reșeană în viziunea Monahului Nicolae Delarohia”, iar luni, la Ca­tedrala Episcopală „Sfânta Treime”, cu lansarea volumului al XVIII-lea din Integrala N. Steinhardt „Varia. Vol. I”, continuată cu masa rotundă „Tânărul N. Steinhardt: afinități și polemici”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.