Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Zilele Francofoniei la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”
Miercuri, 20 martie, la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, elevii clasei a XI-a C au organizat un eveniment inedit: Zilele Francofoniei. Proiectul a fost coordonat de doamna profesor Şerban Otilia, care, împreună cu elevii, a reuşit să ne determine să acordăm o importanţă aparte limbii franceze.
În cadrul clasei, la ora de franceză, profesorul le-a vorbit elevilor despre importanţa limbii franceze pentru cultura românească, amintind de binecunoscutul Alexandru Paleologu, ce, pe lângă scriitor, eseist, critic literar, a fost numit, după revoluţia din 1989, Ambasador al României în Franţa, începând cu 31 decembrie.
Pentru (ne)cunoscători, ziua de 20 martie a fost declarată Ziua Internaţională a Francofoniei. Termenul de francofonie desemnează o colectivitate constituită de popoarele francofone, altfel spus, totalul populaţiilor care utilizează limba franceză în comunicare. În lume există 200 milioane de vorbitori de limba franceză, aceasta fiind vorbită pe 5 continente.
Cultura română are ca origine franceza, remarcându-se prin personalităţi ca: Eugène Ionesco, Mircea Eliade, Panait Istrati, Emil Cioran, Julia Hasdeu.
Toate aceste informaţii au fost prezentate pe larg la ora destinată acestei zile de o importanţă deosebită, oră la care a participat, din partea ISJ Baia Mare, doamna inspector Bancoş Daniela, aceasta fiind plăcut surprinsă de activitatea elevilor.
De asemenea, în CDI, cu sprijinul prof. doc. Maria Bolchiş, prof. bibliotecar Garofiţa Dragomir, prof. coordonator Şerban Otilia şi prof. participant Burtan Andra, s-au derulat o serie de activităţi: o prezentare powerpoint, despre Franţa, cu imagini extrem de frumoase, în care s-au regăsit monumente istorice importante, dar şi numeroase obiective turistice, elevii au susţinut discursuri în limba franceză pe tema francofoniei şi despre scriitorul Jean-Baptiste Poquelin, mai cunoscut drept Molière.
Aceste activităţi deosebite au culminat cu punerea în scenă a unui moment din piesa de teatru “Le Bourgeois Gentilhomme” („Burghezul Gentilom”), moment foarte gustat şi apreciat de întreaga audienţă, datorită talentului şi dedicării elevilor.
La toate aceste activităţi derulate în cadrul CDI au participat directorul şcolii, prof. Meheş Adalbert, director adjunct prof. Bud Maria, d-na inspector Bancoş Daniela, elevii clasei a XI-a C, precum şi cadrele didactice ale liceului.