Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea Rohia
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în aceste zile, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia este gazda „Zilelor Culturii și Spiritualității”, eveniment care se organizează anual și care este dedicat părintelui Nicolae Steinhardt, monahul erudit care s-a convertit la ortodoxie în închisoarea de la Jilava.
În prima parte a dimineții, la mormântul părintelui Nicolae din cimitirul Mănăstirii Rohia, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Slujba Parastasului. În continuare, de la ora 11.00 în biserica mare a Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, s-a desfășurat Masa rotundă cu tema: „Am intrat în închisoare orb și ies cu ochii deschiși. Lecția închisorii la N. Steinhardt”, moderată de preacuviosul părinte arhimandrit Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și schiturilor și starețul Mănăstirii Rohia.
De la ora 12.30, a avut loc lansarea cărții „Craii de Curtea-Veche”, autor Mateiu Caragiale, ediție alcătuită de Nicolae Steinhardt, G. Tomaziu și Dinu Albulescu, apărută la Editura Coresi, 1945, ediție anastatică îngrijită de Ioan Pintea și George Ardeleanu, apărută la Editura Școlii Ardelene în anul 2023.
În cadrul mesei rotunde au vorbit Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și vicepreședinte al Fundației „N. Steinhardt”, despre transformarea petrecută cu marele eseist în închisoare, conf. univ. dr. George Ardeleanu, de la Facultatea de Litere a Universității București, autorul monografiei lui N. Steinhardt și cel mai avizat cercetător al vieții și operei marelui om de cultură, care a adus, ca de obicei, ca suport al afirmaților biografice despre Steinhardt, mai multe copii după documente inedite, pe care le-a prezentat în cadrul întâlnirii, printre care o copie a biletului de ieșire din închisoare, în 3 august 1964, fiind printre ultimii căruia i s-a dat drumul în libertate.
Un moment emoționant și remarcabil a fost descrierea momentului din celula 18 a închisorii Jilava, unde, în 15 martie 1960, el, evreul Nicu Aureliu Steinhardt, a fost botezat creștin ortodox și marea bucurie ce i-a adus acest moment în viața sa, o bucurie care l-a înconjurat ca un duh. Profund explicabil, dacă ne gândim că peste două decenii va fi tuns în monahism la Mănăstirea Rohia, primind numele Nicolae. Masa rotundă s-a desfășurat în biserica nouă a Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia și a cuprins multe dintre dovezile inexorabile despre trăirea și menirea de mare mărturisitor în temnițele comuniste, un mărturisitor cu putere, ale cărui rugăciuni neîncetate fac și astăzi să se schimbe lucrurile.
A vorbit apoi conf. univ. dr. Florian Roatiș, unul din truditorii pentru apariția operei complete N. Steinhardt, exeget al scrierilor marelui eseist și om de cultură, care a evocat mai multe momente din viața sa de intelectual.
Kenan Dionisie Wang, chinez încreștinat, istoric și teolog deopotrivă, lucrător la Biroul de presă al Patriarhiei, care beneficiază de o bursă doctorală din partea Fundației „N. Steinhardt”, a vorbit, într-o limbă curată și elevat românească, despre transformările lui N. Steinhardt de-a lungul vieții și mai ales cele din închisoare, care i-au revelat valențele creștine.
Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a relatat despre întâlnirea cu N. Steinhardt, dar a avansat ideea lansării unui program național dedicat lui Steinhardt, cu o arie mai largă de acțiune, aspect care necesită studiu amplu și detaliat.
În încheierea mesei rotunde a luat cuvântul Preasfințitul Părinte Iustin, președintele de onoare al Fundației „N. Steinhardt”, un apropiat al acestuia cât a fost stareț al Rohiei, cu care a stat mult timp de vorbă.
„Nicolae Steinhardt a fost un dar pentru Rohia, un dar nesperat al lui Dumnezeu, pe care Rohia l-a găzduit, i-a oferit o familie, i-a oferit liniștea de a trăi și de a mărturisi, de a vorbi cu viu grai, iar călugării de la Rohia i-au devenit frați. Nu l-au trădat, l-au ocrotit, i-au dat libertatea de a vorbi, scrie și a gândi. Aici n-ați făcut altceva decât să vă mărturisiți dragostea, sentimentele, amintirile și să arătați cât de minunat a lucrat Dumnezeu cu această mănăstire, cu Înaltpreasfințitul Justinian, cu noi, care am viețuit. Eu i-am fost foarte apropiat și am dreptul să mărturisesc despre viața lui sfântă și să insist și să n-am odihnă până nu va ajunge în calendar. M-a prețuit și mi-a oferit prietenia. A fost un privilegiu pentru mine. Ca să încheiem într-o notă frumoasă, așa cum se cuvine, această bucurie a mea de a-l vedea pe părintele Nicolae trecut în rândul mărturisitorilor din temnițele comuniste și canonizat de Sfântul Sinod și trecut în calendar aproape că s-a împlinit. Este pe cale să se împlinească, dar e sigur că se va împlini într-un viitor nu prea îndepărtat. Ce minunat a lucrat Dumnezeu și din acest punct de vedere. I-am fost apropiat și sunt martorul întregii vieții lui. E minunat cum Dumnezeu m-a pus aproape de părintele Nicolae”.
După-amiază, de a ora 17.00, la Mănăstirea Rohița, a avut loc dezbaterea cu tema „Experiența detenției, experiența transfigurării creștine. Modelul N. Steinhardt”, la care au luat parte membri ai Fundației „N. Steinhardt”, iconarii prezenți în tabăra de la Mănăstirea Rohița și alți invitați.
Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol