Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 20 Iulie , 2009
Zilele Culturale „Nicolae Steinhardt” editia a IX-a
In perioada 12 – 29 iulie are loc o se¬rie de manifestari reunite sub egida Zile¬lor Culturale „Nicolae Steinhardt”. Eveni¬mentul este deja bine fixat in traditia culturala a Maramuresului, in aceast an desfasurandu-se a IX-a editie. Vasile Filip, staretul Manastirii Rohita, ne-a oferit o serie de detalii: „In ca¬drul «Zilelor N. Steinhardt», la noi, la Ma¬nastirea Rohita a inceput o Tabara de pictura. Curatorul Taberei este pictorul Sorin Albu, asistent universitar la Cluj, de la Universitatea de Arte si Design. Anul acesta avem in tabara un grup de 15 pictori, care picteaza icoane. In 28 iulie lucrarile vor fi expuse la Catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare, iar atunci va fi si vernisajul expozitiei. Inainte sa se organizeze tabara, la prima editie a „Zilelor Steinhardt” a fost un concurs de eseuri, dupa care s-a trecut la pictura. S-a stabilit ca pictura de icoane este domeniul cel mai reprezentativ pentru aceste manifestari. In 28 iulie va fi organizata si o Masa rotunda „Intre modelul N. Steinhardt si modelul C. Noica”. Tabara a inceput din 12 iulie, iar «Zilele N. Steinardt» tin, de fapt, pana in 29 iulie, cand va fi Parastasul la Manastirea Rohia”.
Parintele Filip ne-a explicat motivul pentru care tabara de pictura este organizata la Rohita: „Tabara se tine la noi pentru ca noi suntem veniti de la Rohia si l-am cunoscut pe parintele Nicolae. O parte dintre artistii veniti in tabara sunt iconari profesionisti, iar o parte sunt studenti. Vorbim de studenti, de absolventi de Arte si Design «Sf. Ioan Damaschin», dar si de la alte facultati. Nu exista un numar limitat de lucrari care se realizeaza in aceasta tabara. Fiecare face cate o icoana, iar cei care fac icoane pe sticla fac mai multe. Se realizeaza lucrari atat pe lemn cat si pe sticla”. Zilele Steinhard reprezinta un motiv in plus pentru credinciosi sa se apropie de manastiri:
„Si in perioada aceasta vin multi credinciosi la manastirea noastra, iar faptul ca-i vad pe artisti cum lucreaza ii face sa se minuneze. Le place. Daca am avea mai mult spatiu ar veni multi sa invete sa picteze icoane, dar in doua saptamani nu pot stapani tehnicile. Cei care doresc sa invete, studiaza cu Sorin Albu. Ei de fapt sunt organizati intr-un grup de iconari din Cluj” - Vasile Filip
Manastirea „Sf. Ana” Rohia - monografie
Aparitie editoriala de exceptie la Edi¬tu¬ra Episcopiei Ortodoxe Romane a Ma¬ra¬¬muresului si Satmarului! Episcopul Ma¬ramuresului si Satmarului, Justinian Chira si-a lansat recent cartea „Manastirea Sf. Ana Rohia” – Monografie, o lucrare care prezinta una dintre cele mai noi manastiri din partea de nord a Ardealului, dar totodata o „continuatoare fidela a traditiilor vietii manastiresti”.
Asa cum se arata in cartea P.S. Justinian, Manastirea de la Rohia „a fost de la inceput si este si acum o mica dar importanta citadela a Ortodoxiei romanesti, propovaduitoare, aparatoare si intaritoare a acesteia in partea de sus a Transilvaniei, in latura de nord-vest a patriei noastre. Ea este aici singurul asezamant de acest fel care, desi izolat de celelalte asezaminte din tara, se straduieste sa tina o candela aprinsa, aici, in mijlocul unei populatii dornice de trairea curata a crestinismului autentic, de invataturile neprefacute ale Ortodoxiei, care purifica, inalta, transfigureaza pe om si-l face mai bun, mai drept, mai curat, mai cinstit, mai de omenie, mai apropiat de semenul sau, mai intelegator fata de durerile si nevoile altora, mai iubitor de pace si de dreptate sociala”.
Cartea reprezinta a 16-a lucrare semnata de Episcopul Maramuresului si Satmarului si numara aproape 300 de pagini.
De acelasi autor
„Viata Prea Curatei Fecioare Maria” – 1948;
„Darurile Bisericii” – 1983;
„Viata Maicii Domnului” (cuprins nou) – 1986;
„Harul si adevarul” – 1996;
„Scrisori” – 2001;
„Lumina din Lumina Nasterii si Invierii Domnului” – 2006;
„Justinian” – dialoguri – 2006;
„Convorbiri in amurg” – 2006;
„Mama si copilul” – 2009;
„Drepturile copilului” – 1994;
„Apel la constiinta si ratiune” – 15 ian. 1990;
„Viata si Acatistul Sfantului Ierarh Iosif Marturisitorul” – 2006;
„Viata Maicii Domnului” (cuprins nou) – 1999;
„Gand si suflet romanesc” – 1998.
A redactat si publicat cele 12 volume ale Indrumatorului Bisericesc Misionar si Patriotic al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului – 1978-1989.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.