• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Ianuarie , 2004

Zile 365, pe numarate!, supervizate si clasate in - Calendarul gazetei

Am petrecut impreuna un an plin de evenimente politice, economice sau sociale. A fost greu, dar uneori frumos. Nopti nedormite, litri de cafele bauti, baxuri de tigari fumate, beri ingurgitate si iaurtul din dotare, stau dovada. Noul An sa va aduca pace si sanatate, de bunastare (nu) se ocupa altii. Cert e ca GAZETA este a dumneavoastra, iar noi va iubim.Incepuse un nou an, pe care ni-l dorisem mai bun. Si cum semne bune anul are, la inceput de ianuarie 2003, un comunicat al Politiei ne anunta ca “distinsul” Ioan Iancu (sotul vicepresedintelui Tribunalului Maramures), care accidentase o fetita de sapte ani la finalul anului trecut, este nevinovat. Daca esti infractor, e bine ca Politia sa te ia prin surprindere, daca nu, astepti vizita in Maramures a sefului Internelor, ministrul Ioan Rus. Acesta nici macar n-a incercat sa afle daca, dupa accident, lui nenea Iancu ii mirosea gura a mere verzi sau a cimbrisor. Ministrul n-a mancat nici usturoi, ca urmare nici gura nu-i mirosea. Prea putin pentru sperantele pe care si le-au facut unii cand Rus anunta ca “marimea conteaza”. Cu oaresce complexe, ministrul s-a dovedit mai agresiv, chiar daca voalat, in domeniul politicii, anuntand o eventuala schimbare de cadre in Maramures. Timpul i-a dat dreptate in privinta schimbarii. Problema cu dimensiunea ramane in discutie…

FEBRUARIE:

Vizita stelara

In Cupa Romaniei, din cauza unui lacatel fara cheita, nu s-a jucat meciul dintre Cuart si Minaur. In schimb, incepea meciul declaratiilor belicoase dintre Bindea si Bechis. La scurta vreme, Adi de la Palatul Victoria trecea meteoric prin Baia Mare, lasand in coada “comeatei” praful stelar al demisiei lui Bechis din functia de pre-sedinte al filialei PSD Maramures. Alianta Populara nu era inca partid, dar Emil Constantinescu vorbea (tot in Baia Mare) despre modul cum vor fi stabilite candidaturile la viitoarele functii. In periplul maramuresean, Milica era insotit de doi ex-ministri maramureseni: Decebal Traian Remes si Ioan Muresan, ambii doi cu casoaie comparabile cu Marele zid chinezesc, respectiv vizibile de pe luna. Alberto Spada era arestat in Baia Mare pentru trafic de heroina, cocaina, hasis si asociere in vederea actiunilor de tip mafiot. Lucru bun! Senatorul Mihordea aparea pentru prima oara in paginile GAZETEI (in legatura cu niste “chestii” lemnoase din zona Borsei) si nimeni nu se sesiza. Lucru rau.

MARTIE:

Zeul razboiului

GAZETA a descoperit mormantul ascuns de Episcopia Maramuresului si Satmarului al femeii ucise pe trecerea de pietoni de limuzina de lux a manastirii Rohia. Normal, vinovatul a scapat cu cateva rugaciuni, ca mare e puterea Ta, Doamne! Ioan Rus revenea in Baia Mare insotit de Serban Mihailescu, pentru numirea in functia de presedinte interimar al filialei PSD Maramures a unui tip care nu supara pe nimeni, molcom si caldut, acceptat de toata lumea si considerat o papusa usor manevrabila: Petre Moldovan. Previzibil, in conditiile in care am trait un an preelectoral, a inceput razboiul declaratiilor dintre PSD si PNL. Preluand modelul, la scara macro, americanii declansau razboiul din Golf. Uitand de recent dezgropata secure a razboiului, toti liderii politici ai Maramuresului s-au grabit sa-i aplaude pe americani. Singura atitudine mai pacifista a lunii lui Martisor a fost cea a liberalilor si ufedistilor care au semnat un protocol de fuziune. O alta premiera, de aceasta data mondiala, se desfasura pe scena Teatrului Municipal: “Linda”, o piesa de Christian Palustran. Cu ceva intarziere, se desfasura sarbatoarea semicentenarului teatrului baimarean.

APRILIE:

Mere verzi si oua rosii

Se implinea un an de cand Luca Stefanoiu, un tip mai mult decat grobian, reusea “performanta” de a urca cu masina pe trotuar si de a ucide un copil. Aflat sub influente usor alcoolizate, “criminelul” Stefanoiu sustinuse ulterior ca mancase doar mere verzi. Dupa un an de zile, pentru Luca, merele erau tot verzi. Ca si fiola… Seful corpului de control al primului ministru, Victor Ponta, trecea si el prin Baia Mare. Zicem trecea, pentru ca de controlat n-a controlat pe nimeni si nimic. Nici macar afacerile lui Alexandru Cosma. Omul nu vroia sa strice nimic. Cu intentia de a repara ceva s-a aflat prin urbea noastra si Victor Ciorbea, care si-a cerut scuze dupa demiterea “gresita” din partid a lui Vasile Barbul. A fost o luna ce trebuia inscrisa sub semnul impacarii, pentru ca au fost sarbatorite Sfintele Pasti.

MAI: Munca si zile de foc

Ziua celor ce muncesc s-a savarsit in festivismul consacrat inainte de 1990. A urmat Balul Presei, moment in care a aparut presedintele PNL, Theodor Stolojan. La Sighet, la Sapanta si la Hoteni, liderul liberal a lasat o buna impresie. A fost o luna a meciurilor: la Baia Mare s-a desfasurat Centura de Aur la box, iar presedintele UDMR Sighet, Iosif Gerschmeier a fost schimbat cu Arpad Kosa; ziaristii GAZETEI au fost agresati de jandarmii suceveni si doi jurnalisti din Bucuresti au fost batuti de politistii din Sighet; in fine, fetele de la Selmont au jucat finala Challenge Cup, pe care, din pacate, n-au castigat-o. Primarul din Targu Lapus, un tip pe care-l cheama Ioan Buda si care nu mai e primar, afirma cu tarie: “Cine nu munceste, sa nu manance!” Intr-un total dispret fata de primarul amintit, parlamentarii maramureseni au continuat sa manance. Piromanii au luat avertismentul in serios si “micul Milano” din Baia Borsa a inregistrat cel mai puternic incendiu din Maramures in ultimii 40 de ani. In fine, cotidianul “Buna Ziua, Ardeal” si-a facut lansarea oficiala si in Baia Mare.

IUNIE: Procese deloc infantile

Dupa fireasca Zi a Copilului de la inceputul lunii, a inceput scandalul legat de traficul de minori (fara nici o legatura cu ziua amintita mai sus), traficul de persoane si proxenetism, in urma caruia au fost arestate 7 persoane, alte 4 fiind cercetate in stare de libertate. Toate “afacerile” astea se desfasurau in strainatate, mai exact in Olanda. Ceva mai departe, dincolo de Atlantic, un baimarean, Aurel Mich, acuzat de crima de gradul I, era in pericol de a fi condamnat la moarte prin electrocutare. Ca o consolare pentru faptul ca americanii pregateau scaunul electric pentru un baimarean, ambasadorul SUA, Michael Guest, revenea in Maramures pentru a degusta pastravi si horinca, pentru a se ruga la manastirea Rohia si pentru a mai povesti despre coruptie si alte chestii total neinteresante pentru guvernul nastasian si reprezentantii maramureseni ai acestuia in teritoriu.

IULIE:

Cald si rece

Un baimarean era amenintat cu pistolul pe undeva pe la granita cu Macedonia, in timp ce se indrepta spre un posibil viitor loc de munca. Situatia demonstra ca, pentru romani, munca nu-i sanatoasa si ca afirmatia lui Ioan Buda e cel putin riscanta. Adaptandu-se situatiei, primarul din Boiu Mare, Gavrila Pop, a renuntat la munca in favoarea altor activitati profitabile, in compania viitorului parlamentar Radu Rosca. Mirosul emanat de groapa cu “mortaciuni”, creatie a domniei sale, l-a pus in vizorul GAZETEI. Una calda, de vara: “U” Explorari CSS a revenit in Divizia A si una rece, de extrasezon: FRR a exclus definitiv “U” Remin din toate competitiile organizate sub egida sa. Pe motiv de dopaj. Noul consilier pe probleme politice al lui Theodor Stolojan, Adrian Cioroianu, si-a lansat cartea “Focul ascuns in piatra” la Baia Mare si s-a conturat o teaca pentru cele doua sabii despre care se spunea ca n-au loc una de alta: Anghel si Man.

AUGUST:

S-au scuturat toti trandafirii

Luna concediilor s-a transformat intr-o luna a plecarilor din functii. “Microbul demisiilor” l-a atins pe Victor Vaum, care s-a cerut afara din functiile de la partid. A urmat randul lui Mircea Pop sa fie demis din functia de director al Ansamblului “Transilvania”. Nici macar lacrimile care cerseau pentru proaspatul demis o alta functie, cat de mica, n-au putut schimba nimic. Dar marile demisii s–au hotarat la Bucuresti. Prefectul si subprefectul de Maramures, Liviu Bechis si Ludovica Parvu, erau scosi pe linie moarta de maharii PSD-ului. Sageata liberala era aruncata de liderii baimareni inspre imaginea si asa destul de sifonata a partidului de guvernamant. Atacul n-a fost foarte violent si, ca urmare, sange n-a curs decat din venele redactorilor GAZETEI. Care l-au donat la o clinica, in timp ce Spitalul Municipal Sighet era evaluat la doua miliarde de lei. Cam atata fac 44 de cladiri intinse pe 7 ha de teren. Sanatate s-avem, ca-n rest le-om cumpara pe toate.

SEPTEMBRIE:

Sfintiri si “accidente”

Ministrul Internelor, Ioan Rus, venea din nou in Baia Mare, de data aceasta pentru a-l “unge” pe noul prefect al Maramuresului, Ioan Buda, tipul cu “cine nu munceste…”, daca va mai amintiti. Initial, lumea a crezut ca Rus s-a deplasat in Maramures pentru a-l rearesta pe Mihai Lauruc, baronul maramuresean al petrolului, eliberat cu cateva zile in urma. Nici vorba! Dupa “sfintirea” lui Buda, a urmat sfintirea pe bune a manastirii de la Sapanta, creatie impresionanta prin dimensiuni si nu numai… Dupa un om si-o manastire, ne lipsea un sfant. Ca urmare, cu ocazia vizitei in Maramures a lui Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa, a fost canonizat Sfantul Iosif Marturisitorul din Maramures. S-au intamplat si doua accidente: tragedia de la Arhivele Nationale Maramures, in urma careia, dupa modelul vesnic romanesc, mortul a fost vinovat, si un accident in care a fost implicata masina Casei Judetene de Pensii Maramures, directorul executiv Gavril Miclea “neavand nici un amestec si nici o vina” (zambim) din moment ce este inca in viata.

OCTOMBRIE:

Se da drumul la peste

La inceputul toamnei, marcata de explozii solare fara precedent, cu efecte nefaste asupra telecomunicatiilor si politicienilor, am aflat ca presedintele CJ, Alexandru Cosma, are si ocupatii prozaice. Ii place pescuitul. Prin metode specifice baronilor rosii deveniti rechini, patronul de drept al CIMP a pus mana pe ferma piscicola de la Arinis. Pe alte cordonate, liderul USM Maramures si al filialei Cartel-Alfa, Gheorghe Pasca, un mic baron sindical, organizeaza cea mai jenanta actiune sindicala de la mineriade incoace. EUROLAT primeste premiul calitatii pentru branza puturoasa livrata la pachet copiilor cuprinsi in programul electoral “Laptele si cornul”. Juma’ s-un pic dintre moroseni s-au prezentat la Referendum (desi, sincer, noi credem ca cifrele au fost “umflate cu pompa PSD”).

NOIEMBRIE:

Ultimul bal

In lipsa zapezilor de alta data, am descoperit, in doi timpi si trei miscari, ca localitatea maramureseana Ruscova este locul de origine al liderului partidului Conservator din Marea Britanie. Asa suntem noi, morosenii, darnici. Cosma revine spectaculos cu cel mai jenant proces al anului. Prezidentul da in judecata institutia pe care o conduce pentru “maruntisul” de 277 de milioane de lei pentru portofelul sau, reprezentand sporuri si premii. Justitia i-a spus scurt: zat! Primarul din Boiu Mare, nu are rost sa-l mai numim, da masura mitocaniei sale. Printre aburii lui Bachus, alesul pesedist isi foloseste muschii din dotare impotriva celor de la GAZETA. Semn ca inca mai crede ca Primaria-i feuda sa. In schimb, pentru veteranii PSD Maramures a fost “ultimul bal”. Ciomagul, bata, toiagul lui Nastase, sau ce-o fi fost, a lovit mortal filiala. In cateva ore, Delegatia Permanenta a organizatiei judetene a fost neantizata. S-a facut o transfuzie de “sange” de liberali convertiti unei filiale obosite si sacrificata pe altarul intereselor bucurestene. Incepe domnia tandemului Cosma-Deghid. La mijloc, un Buda tacut. La polul opus, Anghel si Man pupat “piata Independentei” in cadrul Aliantei PNL-PD. Pentru GAZETA, a fost un an de la prima aparitie pe piata. Manifestul nostru: Credem in Dumnezeu, Tara si Onoare.

DECEMBRIE:

Cadouri pentru (toti) Cosma

Luna debuteaza cu afacerea de patru miliarde de lei din Centralele Termice dezafectate si intrate in parohia lui Cosma. Filiala PSD Baia Mare ia taurul de coarne si face o miscare politica interesanta. Dumitru Matei accepta sa candideze la Primaria municipiului, dar si la sefia filialei judetene. Senatorul lemnului, Mircea Mihordea, ne surprinde din nou. Dupa ce in vara s-a documentat pe soseaua de centura a Capitalei in privinta sanatatii si a conditiilor de munca ale prostituatelor ce presteaza acolo, la sfarsit de an are un nou obiectiv: homosexualii si perversii judetului si de aiurea. Ce mai, un peremist adevarat! In timp ce Iepurasul Playboy sarbatorea 50 de ani de existenta, am constatat ca magnatii din constructiile satamarene au dat iama la lucrarile din judet. Arbitru si executant, ati ghicit: Alexandru Cosma. Anul se incheie cu un sondaj de opinie care, cu siguranta, va face sa curga multa cerneala. In clasamentul pentru Maramures intocmit de cele doua institute ce l-au realizat, medalia de bronz merge la democratii lui Man, argintul revine liberalilor, iar aurul la PSD. Nu stim unde s-au pierdut jumatate din maghiarii judetului. Si uite asa, anu-i gata, ca si spatiul alocat acestui succint calendar al GAZETEI, adica taman publicatia care, inainte de trecerea in al treilea an de existenta, va doreste “un 2004” care sa vina cu tot binele din lume.

Ioan Botis, Nicolae Teremtus

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.