Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Zeci de susţinători pentru „RECURSUL LA DEMNITATE” intentat de GAZETA
Demersul GAZETEI privind acordarea titlurilor de cetăţeni de onoare post mortem pentru Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Gheorghe Brătianu şi Aurel Vişovan – la Sighetu Marmaţiei, Nicolae Steinhardt- la Târgu Lăpuş şi Justin Pârvu la Baia Sprie a adunat numeroase adeziuni şi mesaje de susţinere.
Sătui de ignorarea adevăratelor valori şi de schimbarea scării principiilor, am demarat un RECURS LA DEMNITATE. Am propus acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru şase personalităţi care au trăit şi au murit pentru valorile care dau identitate Maramureşului şi ţării: Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Iuliu Hossu şi Aurel Vişovan la Sighetu Marmaţiei, Justin Pârvu la Baia Sprie şi Nicolae Steinhardt la Târgu Lăpuş.
Până acum am adunat deja câteva propuneri şi mesaje de susţinere. Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Maramureş, subfiliala Sighetu Marmaţiei susţine demersul nostru, dar şi preşedintele AFDPR Octav Bjoza a anunţat că şi structura centrală a Asociaţiei susţine acest demers.
Cum între cei şase se numără şi un cardinal greco-catolic şi un duhovnic şi monah ortodox, am primit şi susţinerea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului şi personal a Arhiepiscopului Justinian Chira şi P.S. Justin Hodea Sigheteanul. De asemenea, susţine cererea noastră Episcopia greco-catolică de Maramureş, dar şi Asociaţia Filantropică Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul, condusă de părintele Vasile Fodoruţ, care s-a arătat de asemenea încântat de iniţiativă şi va pune o listă la dispoziţia credincioşilor din parohia sa, care doresc s-o semneze.
Datorită deschiderii deosebite şi susţinerii arătate de Victor Roncea şi Civic Media, demersul a devenit unul naţional, adunând susţinători importanţi din ţară şi din străinătate. Iată câteva dintre mesajele de susţinere primite până la ora închiderii ediţiei:
► Vă mulţumesc pentru propunerea de a acorda titlul de cetăţean de onoare lui Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Iuliu Hossu şi Aurel Vişovan la Sighetu Marmaţiei, Justin Pârvu la Baia Sprie şi Nicolae Steinhardt la Târgu Lăpuş. Prin aceast e-mail, am plăcerea de a vă transmite şi adeziunea mea.
Cu stimă,Cătălina BADEA CHATELLIER
12, rue de Morsang, escalier 3
Savigny sur Orge – FRANTA
► Semnez adeziunea pentru cetăţenia de onoare post-mortem acordată lui Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Iuliu Hossu şi Aurel Vişovan, la Sighetu Marmaţiei, Justin Pârvu, la Baia Sprie şi Nicolae Steinhardt, la Târgu Lăpuş.
Herman Vlad, jurnalist
Baia Mare, Romania
► Subscriu la iniţiativa Recurs la demnitate.
Bogdan Ganea, Glasgow.
Localitate: municipiul Fălticeni, judeţul Suceava, Romania
► Subsemnatul Sălaru Ioan Alexandru, 23 de ani, din Oneşti, judeţul Bacău, susţin această cauză.
► „Subscriu cu toata inima! Ce pot spune, decât că este o iniţiativă lăudabilă care îi onorează pe cei care se mai gândesc încă la marile personalităţi ale României trecute prin iadul temniţelor bolşevice, înfrânt în veşnicie, cu ajutorul Mântuitorului, cu moartea pre moarte călcând. Pentru că sunt şi fost deţinut politic şi istoric, recunosc că pentru marele nostru confrate martir Gheorghe I. Brătianu puteau fi făcute mai multe. Pot să vă mai spun însă că Academia Română are în vedere un proiect de cinstire a membrilor săi arestaţi, întemniţaţi sau chiar ucişi în închisorile comuniste. Cât despre regretatul Părinte Justin, care a participat la slujba aceea de Paşti din adâncurile minei de la Baia Sprie, despre care aţi scris şi Dvs, pot să vă spun ca m-am bucurat să fiu alături de dânsul atât la hramul Mănăstirii Poarta Albă - Galeşul, ridicată în memoria colegilor noştri morţi la Canal şi sfinţită de Arhiepiscopul Tomisului, cât şi pe lista de susţinători ai lui Valeriu Gafencu, "Sfântul Închisorilor". Mai adaug un singur lucru: demersul Dvs. minunat are, totuşi, o mică şi unică hibă: că vine atât de târziu.... Dar mai bine acum decât nicicând! Îi felicit anticipat pe edilii şi membrii consiliilor locale din oraşele maramureşene care se vor onora cu aceste distincţii. Dumnezeu să vă binecuvânteze!"
Dr. Radu Ciuceanu, fost deţinut politic
Director - Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST)
Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de ştiinţă din România
► „Consider că este o initiativa buna, pe care o sustin. Ca urmare, numele meu poate fi inscris pe lista cu adeziuni pentru conferirea Cetăţteniei de Onoare post-mortem lui Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Iuliu Hosu, Aurel Vişovan, Nicolae Steinhardt şi Justin Pârvu."
Prof. Univ. Dr. Ioan Scurtu
Preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Oamenilor de Stiinţă din România
► „Închegarea unei societăţi, capacitatea ei nu doar de a se integra în modernitate, dar mai ales aceea de a propune lumii propria modernitate, depinde de trezia fiecăruia dintre noi. Trezia înseamnă înainte de toate discernământ, iar acesta, la rândul lui, se reazemă pe neuitare. Stâlpii neuitării sunt sfinţii, martirii şi eroii noştri, modelele. Părintele Justin, Nicolae Steinhardt, Gheorghe Brătianu, care exprimă esenţa omenească numită credinţă şi iubire de aproapele, sunt turnurile de veghe ale societăţii româneşti. Cu condiţia să nu-i uităm. Iată de ce iniţiativa de a le conferi titlul de Cetăţean de Onoare este nu numai remarcabilă, dar face parte din necesarul urcuş al treziei noastre."
Director - Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române
Prof. Univ. Dr. Adrian Boeru, filosof - Universitatea Nationala de Arte
► Jurnalişti: Victor Roncea, Florin Palas, Cătălin Dumitrescu,Tudor Borcea, Valeriu Gardin, Mihai Vlad, Roland Marcu, Dan Tănasă
► Publicaţii: Ziaristi Online, Mediaddict
► ONG-uri: Asociaţia Civic Media
Via Giordano Bruno 116
Telefon 00393896848097
Şofer pe ambulanţă la Ospedale Umbertto Maurizziano.
► Rădescu Alina Elena
Tel.0086 13828711657
► Anul acesta, în ianuarie am fost la Sighetul Marmaţiei, cu probleme de învăţământ. Primul drum l-am făcut însă la Memorial şi apoi la Cimitirul martirilor de la marginea oraşului, deşi le mai vizitasem de două ori. Ca istoric mi-e imposibil să mă împac cu marea nedreptate făcută de fostul regim comunist acestor mari personalităţi ale naţiei române. Odihnească-se în pace, iar memoria lor să fie veşnic în amintirea poporului nostru!
Vă felicit pentru această iniţiativă şi vă asigur că aveţi în mine un asiduu susţinător.
Sănătate şi să auzim de bine!
Prof. Cristian Troncota
Prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, Universitatea POLITEHNICA Timişoara
► „DA, din toată inima!"
Dorin Suciu, jurnalist, fost corespondent TVR la Budapesta, fost director adjunct Agerpres, membru al conducerii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş
► Este o datorie a noastra sfanta sa ne cinstim trecutul, mai ales acum, cand prezentul ne este atat de tulbure, iar viitorul deja incert! Timpul exista prin oameni, istoria prin oameni se cladeste.
Marian Ilie, diplomat militar în rezervă, poet
► George Roca, scriitor, jurnalist, Australia
Mult succes în munca dvs.
n Onoarea a fost într-adevăr a noastră că i-am avut printre noi. Semnez şi eu! Doamne ajută!
Cristina Poponete, Belgia
Prof. Dr. Doctores h.c. Vladimir Iliescu
Prof. Dr. Doctores h.c. Maria Iliescu, decorată cu ordinul „Serviciu credincios”' în rang de Comandor.
► Felicitări pentru iniţiativă! Doamne ajută!
1. Grupul Independent pentru Democraţie
2. Elena Andronache, programator, Bucureşti
► Susţin initiaţiva şi vreau ca acest lucru să se întâmple cât de curând posibil!
Alexandru Moraru, Istoric, Basarabia
► Magda Ursache, scriitor, Iaşi
► Da, din tot sufletul şi cu cea mai înaltă putere omenească, aceea a lacrimii!
Prof. Univ. Dr. Ilie Bădescu
► Doamne, ajută! Semnez pentru această initiaţivă.
Iustina Bacosca, psiholog, Neamţ
Customer Service
EUROPAPIER ROMANIA
► Susţin iniţiativa. Mă alătur celor care condamnă practicile torţionare care au pustiit România vremii de elitele intelectuale, transferându-le cu brutalitate în temniţe şi colonii de muncă a căror urmare a fost, în destule cazuri, exterminarea. Numele şi memoria lor merită această cinstire.
Benone Neagoe, jurnalist militar
► Semnez şi susţin, din toată inima!
Constantin Dobre, UK, Fost organizator şi conducător al revoltelor minereşti din Valea Jiului, Lupeni, august 1977
► Ştefan Doru Dăncuş, scriitor, Târgovişte
► Asociaţia Cercul Studenţesc „Floarea de foc" susţine această iniţiativă.
Este un demers normal, dacă ne gândim că cine nu-şi respectă valorile şi istoria nu se poate gândi la viitor. Este o iniţiativă lăudabilă şi sperăm să fie şi de succes. Pentru că oameni care au marcat momente importante din istoria României merită acest respect. Ei au lăsat urme, iar prin ceea ce au făcut merită să se remarce şi aici. Iar prin regretul că unii şi-au găsit aici sfârşitul trebuie să le aducem un binemeritat omagiu.
Emil Marinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş
Din păcate, unele primării i-au făcut cetăţeni de onoare pe toţi oamenii, indiferent dacă aveau sau nu legătură cu localităţile. Până la urmă, ar trebui să dăm mai multă importanţă şi mai multă greutate termenului de „Cetăţean de onoare”. Nu trebuie luat în derizoriu, iar numele propuse de Gazeta de Maramureş merită cu prisosinţă, şi nu numai într-o localitate, ci în mai multe!
Gabriel Zetea, vicepreşedinte Consiliul Judeţean
Prin acest demers al Gazetei discutăm de personalităţi enorme. Categoric sunt oameni care şi-au lăsat amprenta şi merită. Uneori este luată în derâdere chestiunea aceasta de cetăţean de onoare, pentru că anumite primării din Maramureş au făcut cetăţeni de onoare tot felul de oameni, iar criteriile prin care s-au făcut unii cetăţeni de onoare sunt submediocre. Nu vreau să pomenesc nume, dar ştacheta a fost foarte jos din acest punct de vedere al termenului, al personalităţii care merită această „strângere de mână” din partea comunităţii. Este o lecţie pe care de fapt o dă Gazeta de Maramureş pentru că acum se ridică ştacheta.
Gheorghe Şimon, deputat
Foarte frumos demersul Gazetei de Maramureş! Nu pot decât să vă doresc să vă luptaţi până câştigaţi bătălia. Nu mai există un asemenea demers din partea presei, iar în felul acesta ne preţuim valorile. Mă bucur pentru ideile voastre.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”
Sacrificiu înseamnă etimologic „facerea de sacru”. Morala creştină rezistă după 2000 de ani şi încă avem nevoie de repere morale.
Faptul că recunoaştem nişte personalităţi ale culturii, ale vieţii publice ca şi repere morale este un semn de însănătoşire civică a societăţii. Urmează să recunoaştem la cel mai mare nivel acest lucru, urmând ca apoi pildele unor oameni nu prea îndepărtaţi în istorie să fie reper şi exemplu de etică pentru generaţiile de azi, destul de fragile în contextul în care postmodernitatea pune toate valorile la un nivel de echivalenţă.
Nu putem să confundăm etica creştină cu etica din show-biz, nu putem să confundăm etica civică cu politicitianismul ieftin. În consecinţă, aceste modele de conduită publică, socială, culturală, trebuie recunoscute şi apoi date ca exemplu în manualele şcolare cât mai devreme.
Iniţiativa Gazetei o consider lăudabilă şi cred că nu ar trebui să existe discuţii politice pe această temă şi unanimitatea ar trebui să fie în toate cazurile cea care decide recunoaşterea în acest sens.
Gavril Ardusătan, consilier judeţean
În perioada comunistă, multor generaţii le-a fost îngrădit accesul la adevărata istorie. Personalităţi de calibru, oameni de aleasă cultură, au fost prezentaţi adesea drept duşmani ai poporului, în timp ce generaţiilor tinere le era prezentat modelul „omului nou”, a activistului de partid, semidoct, obedient şi periculos.
De ce?Pentru că un asemenea om este foarte uşor de manipulat. Adesea, privind în jur, la ceea ce ne oferă scena politică, la falsele modele care ni se oferă azi, simt că există pericolul repetării istoriei pe anumite segmente ale politicii, ale vieţii publice în general. De aceea, demersurile prin care adevăratele valori ale judeţului, şi implicit ale ţării, sunt promovate, sunt, nu doar bine-venite, ci obligatorii.
Sunt gesturi fireşti de reparaţie morală pentru oamenii care chiar au suferit pentru un principiu, pentru o idee, care, dincolo de gratii şi de zeghe, au fost oameni liberi, pentru că au avut cultura şi demnitatea care le-a permis să aibă conştiinţa şi spiritul libere.
Iniţiativa Gazetei de Maramureş vine oarecum în sprijinul unei idei pe care şi noi – ca administraţie judeţeană – dorim să o promovăm: aceea de a institui titlul de „Maramureşean de onoare” pentru oamenii care au marcat istoria, cultura, viaţa judeţului nostru. Dorim ca prin acest titlu să evidenţiem şi să promovăm adevăratele modele şi valori ale Maramureşului.
Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş