• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2012

Zbor deasupra unui cuib de cultură

Rep.: Cum a început povestea acestui festival?

Marco Abbondanza: Acest festival a început în 1993. A fost bazat pe o relaţie de prietenie culturală între Italia şi Portugalia. Festivalul a început cu ajutorul scriitorului Jose Saramago, care a fost, să zicem, întemeietorul acestui festival.

 

Rep.: De ce aţi ales oraşul Baia Sprie ca primă locaţie din România pentru

acest festival?

Marco Abbondanza: Am încercat să cunoaştem zone şi persoane care au fost interesate de această idee de promovare a culturii. Prima dată am încercat să contactăm mai multe primării din toată ţara. Baia Sprie a fost una dintre primăriile cele mai interesate de această idee şi am ales Baia Sprie pentru că i-am văzut interesaţi. După această primă întâlnire unde a fost prezent şi primarul Băii Sprii, i-am invitat în Portugalia ca să cunoască mai bine această iniţiativă. Cineva, ca să fie stimulat, trebuie să vadă cu ochii lui de ce se vorbeşte. Primarul a fost entuziasmat de acest proiect. Primarul a vorbit la acea vizită despre dificultăţile pe care le întâmpină, pentru că nu sunt fonduri, nu este să zicem o bună popularizare a acestui festival şi, atunci, dânşii au considerat că trebuie, pentru a avea ajutoare, ca să se organizeze acest festival, să poată să se creeze o prezenţă internaţională care poate să includă şi România în acest festival. Uniunea Europeană a acceptat, şi România a fost inclusă în acest proiect, deci, de aici încolo va fi posibilă organizarea festivalului şi în România, bineînţeles presupunând că vor fi alte fonduri, pentru că în acest an totul s-a organizat numai din bunăvoinţa primarului din Baia Sprie.

 

Rep.: Ce părere aveţi despre tradiţiile şi folclorul din MM? Aţi avut ocazia să vedeţi locuri, obiceiuri, dansuri? Dacă v-a impresionat ceva în mod deosebit?

Marco Abbondanza: Muzica populară din România mi-a făcut o impresie foarte bună. Mă bucur că toată globalizarea nu a reuşit să strice aceste tradiţii. Grupul folcloric „Dor Călător” a fost invitat şi în Toscana la Pisa şi a făcut o impresie frumoasă în Italia.

 

Rep: Despre locurile din Maramureş? Aţi vizitat anumite locuri sau aveţi intenţia să o faceţi?

Marco Abbondanza: Din Maramureş am vizitat numai Baia Mare şi Baia Sprie la prima vizită pe care am avut-o în România. Am fost la muzeul etnografic în Baia Mare. Nu am avut încă posibilitatea, timpul este scurt, de a vizita toate obiectivele, dar sper să ajung la faimoasele biserici de lemn şi poate la Cimitirul vesel.

 

Rep: Ce ştiaţi despre Maramureş în special şi despre România în general înainte de sosirea aici?

Marco Abbondanza: În România efectiv am cunoscut alţi fraţi, pentru că mă simt foarte bine aici, am fost primit bine, îmi place foarte mult stilul românului de a fi vesel tot timpul şi de a se simţi bine. Înainte de a avea această colaborare n-am ştiut aproape nimic despre Maramureş şi România, informaţiile s-au limitat la ceea ce mass-media prezenta în Italia despre România, de multe ori cu legătură la delicvenţă, deci nu se vorbea în alt sens despre România. Venind aici, am reuşit să cunosc cu totul altceva şi să mă conving singur de ceea ce înseamnă cu adevărat România. Acesta este de fapt şi ţelul acestui festival, ca România să fie cunoscută în străinătate, ceea ce este ea ca ţară, ca oameni, iar în Maramureş sau în România să fie cunoscute şi alte ţări şi frumuseţile culturale ale altor ţări.

 

Rep: Spuneţi-ne câteva cuvinte despre începutul colaborării cu scriitorul Jose Saramago.

Marco Abbondanza: În ’91, când am încercat să punem bazele acestui festival în Portugalia, l-am cunoscut pe celebrul scriitor, mergând în acea zonă care este una un pic uitată de Dumnezeu, ca şi Maramureşul. Am întrebat dacă cineva ne poate ajuta, pentru că nu aveam bani, nici experienţă, şi ni s-a spus că este acest scriitor. Toată lumea spunea „încercaţi, încercaţi”, dar nimeni nu era convins de acest ajutor din partea lui.

L-am invitat în Toscana, Italia, am organizat primirea lui, am cheltuit o grămadă de bani şi lucruri inutile numai să facă o frumoasă impresie.

Jose Saramago şi-a dat seama că suntem pasionaţi de ceea ce facem. Ne-a spus: „Uite, vă fac un cadou, vă dau drepturile de autor la această carte care se numeşte „Anul 1993”. Din acel moment a devenit părintele nostru.

A fost numit preşedinte de onoare. Un mod de a-i mulţumi a fost să numim acest festival cu numele celor două personaje mai importante ale cărţii lui. Jose Saramago a făcut totul ca să promoveze acest festival. Niciodată nu a vrut nici măcar un cent, deci a făcut totul cu pasiune, am făcut chiar şi un mic spectacol, o mică piesă de teatru, pe care am prezentat-o la aceste festivaluri în care şi el a fost prezent. În această piesă de teatru se vorbea împotriva războiului din Irak. A organizat două festivaluri chiar dânsul. A vrut să le organizeze în două oraşe de care el este foarte ataşat sufleteşte. Un oraş din Andaluzia, din sudul Spaniei, unde e născută soţia sa şi un alt oraş unde s-a născut dânsul. A organizat totul pe contul lui şi de acolo au pornit aceste colaborări cu alte ţări.

 

Rep.: De unde vine denumirea festivalului?

Marco Abbondanza: Acest festival este numit aşa după două personaje din cartea lui ‘Memorialo del convento’, iar logo-ul este o pasăre zburătoare făcută toată din maşini. A fost creată prima maşină zburătoare în 1709, în Portugalia. Jose Saramago a adus un omagiu acestei prime maşini care a zburat foarte puţin, dar a fost prima şi a scris un roman.

 

Rep: În călătoriile festivalului sunt evitate marile centre culturale (Paris, Roma etc). De ce această preferinţă pentru zonele mai periferice?

Marco Abbondanza: Nu suntem o formaţie politică, nu suntem împinşi de la spate, nu avem un politic în spate, facem totul din propria iniţiativă, din banii noştri, din plăcerea noastră, de aceea încearcăm să găsim aceste centre micuţe care pot avea oameni idealişti, care fac aceste lucruri onest şi unde, bineînţeles, încă se păstrează tradiţii.

Le mulţumesc celor care s-au implicat în organizarea acestui festival, domnul Levente Szakacs, Andrei Bărbos şi primarul Dorin Vasile Paşca.

Festivalul vrea să promoveze mai întâi cultura acestor ţări sud-mediterane, care în acest moment este un pic mâncată de cultura nordicilor, dar aşa poate să promoveze tineri, cultura sudului, cultura acestori ţări care a avut un rol important în istoria lumii.

 

Marco Abbondanza este preşedintele unui festival, considerat de cei mai exigenţi critici şi de UE, unul al excelenţei. De două decenii, “Sete Sois, Sete Luas”, a devenit o adevărată “maşină zburătoare” de vise şi cultură, ca şi în cărţile lui Jose Saramago, scriitorul care l-a inspirat şi susţinut pe Abbondanza şi colegii săi în unul dintre cele mai curajoase proiecte culturale contemporane din lume. Astăzi, festivalul este reprezentat de 11 ţări şi, pentru prima dată, a fost organizat în ţara noastră, în oraşul Baia Sprie, la Complexul turistic Şuior.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.