• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Mai , 2012

Zamfir Ciceu: „Relansarea agriculturii maramureşene prin subvenţii de la stat, o prioritate”

Statisticile arată că, în anul 2010, în România existau 3 milioane de hectare de teren arabil nelucrat. Dacă această suprafaţă s-ar fi cultivat, statul ar fi câştigat din impozite 330 milioane de euro. Lipsa de preocupare a statului faţă de problemele reale ale ţăranului român, îmbătrânirea populaţiei rurale, dificultăţile financiare în a-şi achiziţiona utilaje agricole şi valoarea redusă a subvenţiilor sunt principalele cauze care au dus la această stare de fapt.

 

În Maramureş, 44 din cele 67 unităţi agricole-teritoriale sunt în zonă cu altitudine mai mare de 600 metri sau cu altitudine între 400-600 metri şi pantă medie a terenului agricol de peste 15%. Aici subvenţia agricolă este de 107 euro pe hectar. Pentru bugetul Uniunii Europene 2014-2020, Guvernul României va prezenta un nou plan naţional de dezvoltare rurală. Prin acest document va fi stabilită destinaţia fondurilor europene pentru agricultura din România pentru o perioadă de 7 ani. Voi milita pentru schimbarea criteriului de alocare a subvenţiei, în aşa fel încât mai multe zone din Maramureş să intre sub incidenţa acordării acestei subvenţii. Prin scăderea pantei medii de la 15%, la 10%, alte 20 de comune din Maramureş vor beneficia de subvenţii. Localităţi precum Lăpuş, Copalnic, Boiu Mare, Călineşti pot intra în această categorie.

O altă problemă este legată de realizarea unei amplasări exacte şi corecte a parcelelor pe care agricultorii le deţin şi le utilizează. Fără o evidenţă exactă a amplasamentelor în cadrul blocurilor, există riscul suspendării plăţilor pentru agricultori sau, mai grav, cererii de restituire a sumelor. Prin procedura stabilită de APIA, cu sprijinul primăriilor şi al Consiliului Judeţean, se poate realiza o situaţie exactă privind amplasarea terenurilor. Punerea în practică este simplă şi se poate finaliza în decursul unui an.

Finalizarea parcelării va facilita mult rezolvarea problemelor cadastrale, care presupun costuri mari. Nu în ultimul rând, poate fi de mare ajutor în eliberarea titlurilor de proprietate pentru comunele care nu au fost cooperativizate.

Doresc, de asemenea, instituirea unor parteneriate cu primăriile pe raza cărora se desfăşoară târguri mari pentru introducerea unui sistem de spaţii de depozitare şi vânzare a produselor agricole şi a animalelor în sistem de licitaţie. Se va elimina astfel o verigă intermediară – speculanţii - din cauza căreia agricultorul maramureşean a avut mult de suferit.

Noul ministru al agriculturii – Daniel Constantin – este un tehnocrat şi va şti unde şi cum trebuie acţionat, în aşa fel încât agricultorul român să nu mai fie umilit, să primească drepturile care i se cuvin.

Am o colaborare foarte bună cu domnul ministru, şi îi voi prezenta situaţia din Maramureş şi vom stabili împreună care sunt priorităţile agriculturii judeţului nostru. 

 

Zamfir Ciceu, candidatul USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.