• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Martie , 2014

Zamfir Ciceu le-a vorbit americanilor despre administraţia locală românească

În perioada 14-18 martie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, împreună cu administratorul public al judeţului, Marin Brăgaru, au participat la Adunarea Generală a Societăţii Americane pentru Administraţie Publică, (ASPA - American Society for Public Administration), desfăşurată la Washington.

Invitaţia de participare la acest eveniment a fost lansată Revistei Române de Administraţie Publică Locală de către Secţiunea de Practică şi Management Public din cadrul ASPA, în virtutea unui parteneriat încheiat în 2013. Doar două judeţe din ţară – Maramureşul şi Neamţul – au fost reprezentate la această manifestare. De asemenea, au participat şi au susţinut prezentări reprezentanţii Revistei Române de Administraţie Publică Locală. ASPA este cea mai importantă asociaţie profesională pentru administraţie publică din Statele Unite ale Americii şi este dedicată dezvoltării ştiinţei, predării şi practicii managementului public şi al asociaţiilor non-profit. Cei 8.500 de membri ai săi aderă la un set de valori bazat pe răspundere, performanţă, profesionalism, etică şi echitate socială. În acest an, ASPA aniversează 75 de ani de existenţă, momentul fiind marcat printr-o gală desfăşurată în 15 martie.

 
 

Reporter: Despre ce aţi vorbit la acest eveniment?

Zamfir Ciceu: Am vorbit despre întărirea leadership-ului în România, în cadrul sesiunii cu buna-guvernanţă. În contextual în care România este la începutul dezvoltării ei europene, avem nevoie din ce în ce mai mult de atragerea cât mai multor surse şi resurse comunitare, pentru asta trebuie să avem o administraţie locală capabilă să absoarbă fondurile europene. Aţi văzut eterna noastră problemă privind gradul mic de absorbţie.

Ce a însemnat asta? A însemnat că nu suntem atât de pregătiţi să respectăm regulile finanţatorului.

Pe de o parte, cei care dau bani au nişte reguli, pe de altă parte, tu, ca autoritate, trebuie să asiguri cadrul legal, financiar etc. pentru a se respecta aceste reguli.

 

Rep.: Se poate spune că aţi reprezentat România.

Zamfir Ciceu: Da. Am vorbit despre România în general şi Maramureş în special. Exact aşa am şi spus: în condiţiile în care noi avem nevoie de dezvoltare, iar România face parte din Uniunea Europeană, nu putem concepe dezvoltarea României sau a oricărei regiuni sau judeţ, decât în contextul dezvoltării europene. Asta înseamnă că noi trebuie să ne pregătim să atragem cât mai multe fonduri europene, pentru asta trebuie să respectăm regulile finanţatorului şi să creăm pârghiile administrative pentru a putea absorbi cât mai mult. Avem mai multe atribuţii, dar acelaşi aparat. Iniţial nu am avut oameni pregătiţi, acum oamenii pregătiţi sunt suzpraîncărcaţi. Şi atunci tema discuţiei asta a fost: cum reuşeşte un lider din România să facă faţă acestor provocări.

 

Rep.: Ce întrebări v-au pus?

Zamfir Ciceu: Era un libanez care a vorbit despre situaţia politică din Tunisia şi Algeria şi care ne-a întrebat cum facem faţă corupţiei. Răspunsul meu a fost că în acest moment în România este o perioadă de supravieţuire. Trebuie să supravieţuim cu resursele pe care le avem şi să facem faţă presiunii, provocărilor şi să asigurăm dezvoltarea. Ne-au întrebat ce salarii avem. Nu cred că avem 10% din cât au ei şi atunci următoarea lor întrebare a fost: „ce faceţi pentru a îmbunătăţi salarizarea celor care gestionează sute, milioane de euro?”. Degeaba am încercat să le explic că bugetul României nu-şi permite să plătească mai bine acest sector important, sectorul bugetar. Ei au răspuns că dacă nu începem, nu se va întâmpla niciodată.

 

Rep.: Ce aţi învăţat din experienţa lor?

Zamfir Ciceu: Americanii au un stil foarte aplicat. Au o problemă, o discută, o pun în practică, nu filosofează atât de mult. Şi au un foarte mare simţ comunitar, asta e marea diferenţă între noi şi ei. În România, fiecare îşi vede propriul interes, ei încearcă o abordare din prisma interesului comunităţii.

 

Rep.: Ce v-aţi dori să implementaţi din mecanismele administraţiei de acolo?

Zamfir Ciceu: Să reuşim să gândim comunitar şi aplicat.

 

Rep.: Se poate vorbi despre o problemă comună pe care au ridicat-o toţi, indiferent de specificul local?

Zamfir Ciceu: Sigur. Eficientizarea administraţiei, pentru că şi ei încearcă să-şi eficientizeze administraţia, iar cel mai bun mod prin care o pot face este învăţarea continuă. Sunt universităţi care cu asta se ocupă, formează funcţionari de carieră, şi se bazează mult pe voluntariat. Se înscriu anual mii, reuşesc câteva sute şi finalizează cursurile foarte puţini, dar odată ce au finalizat un astfel de program de master în administraţia publică au garantat un loc de muncă în administraţia federală sau statală.

 
 

„Evenimentul a abordat teme diverse, precum managementul resurselor umane în sectorul public, despre provocarea elaborării politicilor publice în secolul XXI, dar şi despre o administraţie mai inteligentă. Tema pe care am prezentat-o vizează „Consolidarea leadership-ului în administraţia locală românească.” A fost un schimb de experienţă extraordinar, pentru că seminarul s-a bucurat de o largă participare internaţională. Toţi participanţii au manifestat interes pentru prezentările venite din partea delegaţiei române, pentru că s-a mai vorbit despre dezvoltarea profesională în administraţia locală românească şi despre reforma administraţiei locale în România de azi.”

Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.