• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 15 Mai , 2012

Am un plan concret de dezvoltare rurală în Maramureş

Tăcut, cu bun simţ, văzând-şi mereu de gospodăria şi de munca lui, ţăranul a omis să-şi strige cu voce tare necazurile. N-a avut timp de vorbe, el şi-a respectat şi şi-a lucrat pământul cu sfinţenie, cu dragostea pe care a moştenit-o de la părinţii lui pentru muncă, pentru lucrul bine făcut. A fost mai atent la ploaie şi la secetă sau la calendarul lucrărilor agricole. 

Însă bunul lui simţ, hărnicia, tăcerea şi încrâncenarea cu care îşi lucrează pământul nu i-au fost întotdeauna răsplătite. Dificultăţile pe care le are în valorificarea produselor, hăţişurile legislative prin care trebuie să răzbată pentru a obţine o finanţare în agricultură, pentru a obţine un credit sau pentru a-şi deschide o afacere n-au fost în măsură să-l încurajeze.    L-au întristat, dar nu i-au ucis nici plăcerea de a munci, nici dragostea pentru pământ. 

An de an, ţăranul a primit loviturile una după alta, ba de la stat, ba de la sistemul fiscal, ba de la concurenţa incisivă şi nedreaptă pe care i-o fac speculanţii care au umplut pieţele cu produse agricole de import.

 

Ţăranul maramureşean doreşte respect

 

Merg adesea prin piaţa din Baia Mare şi-i văd pe unii dintre ţărani aşezaţi la marginea pieţei, încercând să-şi vândă produsele întinse pe folii de plastic. Chiar dacă produsele lor sunt ecologice, sunt curate şi nepoluate, ei nu pot ţine piept concurenţei cu produse din import - frumoase şi pline de E-uri. Bunul-simţ al agricultorului român nu poate face faţă agresivităţii concurenţei, şi-aici e marea sa durere.

Unii dintre ei sunt consătenii mei, alţii cunoscuţi din satele din preajma Băii Mari. Cu toţii îmi spun acelaşi lucru: nu sunt sprijiniţi de stat, nu are cine să le preia problemele, să le centralizeze, să le înţeleagă şi să le susţină, nu ştiu unde să se adreseze, nu au acces la informaţii.

Mulţi dintre ei se plâng că nu le sunt ascultate doleanţele, că subvenţiile sunt mult prea mici, în timp ce preţul motorinei pentru lucrările agricole e mult prea mare. De asemenea, spun că legea e ambiguă, că nu au timpul şi pregătirea necesare pentru a accesa fonduri europene pentru agricultură. Cei mai mulţi dintre ei doresc să afle cât mai mutle informaţii despre condiţiile de încadrare în Măsura 121 – pentru obţinerea de fonduri nerambursabile în agricultură.

M-am născut, am copilărit şi m-am format ca om într-un sat cu oameni harnici şi gospodari, cu dragoste pentru pământ şi cu respect pentru muncă. Aceste valori mi-au fost sădite în suflet de părinţii şi de consătenii mei. De aceea, mă voi bate pentru ca agricultorul, ţăranul, fermierul, micul întreprinzător să fie respectat. Respectul înseamnă, în primul rând, ascultarea şi înţelegerea problemelor lor. Ştiu că ţăranul român nu-şi doreşte decât să muncească şi să primească respectul cuvenit muncii sale. Au fost prea mulţi ani în care respectul a fost simulat, în care ţăranul a fost marginalizat. Când de fapt, de la omul simplu şi cinstit de la ţară, orice om politic are foarte multe de învăţat: respectul, demnitatea, cinstea, modestia.

Voi fi avocatul ţăranilor maramureşeni în relaţia cu Ministerul Agriculturii

 

Problemele pe care le-am identificat eu în agricultura judeţului Maramureş ţin atât de specificul zonei cât şi de problemele generale ale agriculturii din România.

 

Judeţul nostru are nevoie de programe care să vină în sprijinul micilor producători, al ţăranilor care şi-au făcut un crez şi un scop din lucrul pământului. 

Astfel se impune aplicarea urgentă a unui set de măsuri pentru creşterea suprafeţei cultivate la nivelul judeţului, pentru sprijinirea accesului la consultanţă pentru fermierii şi micii producători în vederea facilitării accesării fondurilor europene, crearea unei reţele de distribuire şi valorificare a produselor agricole.

Toate acestea vor fi posibile prin interesul pe care noul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, îl va acorda judeţului Maramureş. România are în sfârşit un bun tehnocrat la conducerea agriculturii, un om care cunoaşte problemele cu care se confruntă agricultura. Graţie relaţiei profesionale şi umane pe care o am cu ministrul Daniel Constantin, le promit agricultorilor maramureşeni că voi fi avocatul intereselor lor la Ministerul Agriculturii.

Înţelegerea reală a problemelor agricultorilor maramureşeni, reprezentarea şi susţinerea lor în faţa miniştrilor de resort sunt elemente care au lipsit în ultimii ani. Discuţiile pe care le-am avut deja cu domnul ministru sunt de bun augur: împreună vom elabora un proiect pentru încurajarea şi relansarea agriculturii în judeţul nostru. Am conturat un plan concret de dezvoltare rurală pentru Maramureş, plan care îmi doresc să fie pus în aplicare cu prioritate.

Ştiu că ţăranul român a cerut întotdeauna puţin şi a primit şi mai puţin. Acum dorim să venim cu soluţii pe toate categoriile de agricultori.

 

România a fost o ţară eminamente agrară. De-a lungul întregii istorii, agricultura a asigurat suportul material şi motivarea sentimentală de a supravieţui. Privind spre trecut, dar şi sondând realitatea cotidiană, se poate afirma că agricultura este cea care contribuie la asigurarea stabilităţii sociale. Aceasta pentru că lipsa hranei, combinată cu constrângeri de alt gen, pot determina convulsii sociale greu de controlat.

Dorim să facilităm accesul la fonduri europene prin înfiinţarea acelor centre de consiliere şi informarea în fiecare comună. Dorim crearea şi promovarea multiplelor valori şi beneficii ale zonelor agricole cu valoare naturală ridicată din judeţ. Vom crea legături de piaţă pentru produsele alimentare locale specifice acestor zone. Prin tot ce vom face, dorim să conservăm specificul zonei, să promovăm şi să dezvoltăm.

 

Avocat Zamfir Ciceu, Candidatul USL la funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş

Comentariile celorlalți

vasile pe 18.05.2012 la 20:17
Sunt sigur ca domnul Zamfir Ciceu,candidat USL la presedentia C.J MM,este cea mai potrivita persoana sa gestioneze problemele sectorului agricol in raport cu Ministerul Agriculturii si prin faptul ca la conducerea acestui minister se afla Daniel Constantin..asa ca votati cu incredere Zamfir Ciceu-votati USL!!!
akyryka pe 18.05.2012 la 11:29
sunt perfect de acord,toate tarile occidentale sunt bazate pe agricultura,iar noi,"granarul Europei"am ajuns sa importam pana si cartoful si patrunjelul...accesarea de fonduri europene trebuie sa devina mai transparenta iar centrele de consilere(gratuita)ar trebui sa fie in numar cat mai mare ca taranul roman si mai ales maramuresean sa fie informat,instruit si directionat...in viitor sa se insiste mai mult pe metodele eco de prevenire a daunatorilor agriculturii si sa nu se foloseaca insecticide chimice ci cele naturale...trebuie bunavointa din partea agricultorului si sprijin si informare din partea autoritatlor
vasile pe 18.05.2012 la 09:36
Ne-am saturat de vorbele goale ale lui Man,vrem ca acesta sa plece si sa lase locul unui om capabil cum este Zamfir Ciceu..
cristian pe 17.05.2012 la 12:51
o descriere foarte frumoasa facuta despre candiatul USL. Decat o persoana ca Man la judet care nuami da din gura si nu face nimica mai bine acest om sincer. Man vorbeste doar din gura si faptele rad pe la spate sa se uite Man un pic la drumurile din judet si la contractele cu Selina

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.