Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Vremea „marilor speranțe” legate de începerea școlii
Peste mai puțin de o lună începe școala, dar, deocamdată, nimeni nu știe concret cum se va desfășura noul an școlar. Ministrul Educației a anunțat doar că speră ca elevii să revină fizic la ore, din septembrie.
În schimb, alte state europene au luat deja măsuri concrete pentru deschiderea anului școlar în contextul pericolului tulpinii Delta.
„Un dezastru”. Așa a calificat chiar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, experiența școlii online. De altfel, ministrul și-a exprimat în mod constant, de la începutul mandatului său, nemulțumirea față de predarea online și față de rezultatele acesteia. Cu toate acestea, „dezastrul” din învățământ ar putea continua din toamnă.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în acest moment, varianta luată în calcul este începerea școlii din 13 septembrie, în format fizic, pentru toți elevii. În cazul aparițiilor cazurilor de COVID-19 se vor lua noi măsuri, una dintre cele analizate ar fi să poată continua acei elevi care sunt vaccinați. „Suntem în contact permanent şi cu Ministerul Sănătății, şi cu INSP, şi cu Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Când spun permanent, este într-adevăr permanent. Avem în vedere o serie de măsuri care să facă sigure școlile din România, pentru că este inacceptabilă continuarea pierderii, prin acest sistem de învățământ online. Decizia la acest moment este 13 septembrie, școală cu prezență fizică pentru toți elevii”, a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.
„Varianta online este de nedorit, varianta hibrid este de nedorit. Trebuie să găsim cele mai bune soluții într-un context dat. Aceste soluții ar putea fi continuarea procesului didactic cu prezență fizică și se vorbește din ce în ce mai mult de ipoteza Blanquer, ministrul Educației din Franța. Se vorbește despre această ipoteză, este în discuție, prin care, în cazul apariției unor situații de infectare cu COVID-19, să poată continua acei elevi care sunt vaccinați. Asta ar conduce tot la învățământul hibrid, dar este nevoie de o soluție. Mai avem încă două săptămâni pentru a clarifica toate ipotezele și în funcție de evoluția reală din perspectivă epidemiologică. Am stabilit cu Ministrul Sănătății că, la începutul lunii septembrie, vom semna și vom face public ordinul comun de ministru prin care toți cei trei milioane de elevi vor ști la ce se vor aștepta începând cu 13 septembrie. În privința testării, discuții sunt doar pentru cei care prezintă simptome. Teste sunt suficiente, cu siguranță”, a mai spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
El a precizat că este nevoie de respectarea regulilor de protecție sanitară. „Masca de protecție – această nouă tulpină nu îi mai ocolește pe cei tineri – mai apoi regulile de igienă respectate, aerisirea spațiilor de învățământ, distanțarea adecvată. Trebuie să ne asigurăm că facem tot ce se poate face pentru vaccinare. Avem aproape 30.000 de copiii cu vârsta între 12-15 ani (proporție de 4%) vaccinaţi şi aproape 145.000 de tineri cu vârsta între 16-19 ani. Avem profesori vaccinați în proporție de peste 60%, mai mult decât dublu față de media națională”, a subliniat ministrul la un post de televiziune.
Totuși, în afară de discuții și speranță, deocamdată nu există nicio măsură concretă. În schimb, celelalte state europene știu exact cum se va desfășura noul an școlar.
De exemplu, în Spania, școlile se vor deschide în format fizic. La ore, elevii trebuie să păstreze o distanță mai mare unul față de celălalt, de 1,5 metri. De asemenea, copiii cu vârsta de cel puțin șase ani vor purta masca de protecție. În Italia, și din septembrie vor fi respectate măsurile de protecție de anul trecut. Purtarea măștilor și păstrarea distanței sunt două dintre ele.
În schimb, elevii francezi vor veni la școală după patru scenarii, în funcție de situația epidemiologică. Dacă un elev va fi depistat pozitiv, atunci toți elevii nevaccinați vor învăța de la distanță timp de o săptămână. Cei vaccinați vor veni în continuare la școală. Iar în cazul în care un elev s-a infectat, iar vârsta copiilor din clasa lui e sub 12 ani, atunci toți vor învăța online.
În scenariul roșu, dar și în cel portocaliu, elevii de gimnaziu vor veni la școală pe rând, adică jumătate în format fizic, în timp ce cealaltă jumătate va învăța online.
Masca de protecție rămâne obligatorie în clasă în scenariile verde și galben și va trebui purtată și la exterior dacă numărul cazurilor este în creștere.
În Marea Britanie, dacă un elev este testat pozitiv, atunci se va izola 10 zile.
Cei care intră în contact direct cu elevul infectat se vor izola la rândul lor, dar numai până vor face testul, iar dacă rezultatul este negativ pot participa la ore în format fizic.
În România, nu s-a ajuns încă la nicio concluzie legată de testarea periodică a elevilor. PSD a cerut, prin Alexandru Rafila, să se asigure două teste săptămânal pentru fiecare elev, pentru a evita astfel trecerea, din nou, la învățământul online. Însă, cel puțin deocamdată, această propunere a rămas fără răspuns.