• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 15 August , 2012

Vrei să vorbim despre asta? / Violul în familie

Violul marital este termenul folosit pentru a descrie actul sexual comis fără consimţământul soţiei de către partenerul de viaţă. În cele mai multe cazuri, soţul foloseşte şi forţa fizică, ameninţări aduse la integritatea soţiei sau a altei persoane din familie, ameninţări cu violenţa fizică, ceea ce o face pe femeie să se teamă şi să se supună abuzului.

 

Cercetătorii care au vorbit cu soţii-violatori au ajuns la concluzia că aceştia din urmă recurg la viol pentru a-şi exprima şi manifesta furia, pentru a-şi asigura autoritatea, dominanţa şi controlul asupra soţiei şi a familiei.

Nu de puţine ori am auzit de stereotipurile conform cărora societatea crede că „nu” înseamnă de fapt „da”, că soţia trebuie să fie mereu disponibilă în faţa nevoilor soţului. Astfel de stereotipuri îi fac pe bărbaţi să creadă că este în regulă să ignore protestele femeii. Tot aceste stereotipuri le fac pe femei să creadă că poate ele transmit semnale greşite bărbaţilor, urmând să se învinovăţească pe sine pentru aceste „eşecuri”.

Există trei forme ale violului marital, în funcţie de severitatea agresiunii fizice. În unele tipuri de relaţii, soţul se foloseşte predominant de violenţa verbală, atât cât să îşi constrângă partenera. A doua tipologie se referă la violul însoţit de bătăi, fiind doar o parte dintr-un tipar de abuz psihologic, verbal, emoţional, fizic. De cele mai multe ori, violul devine o continuare a atacului fizic. În unele cazuri, violenţa fizică se continuă şi pe durata actului sexual, care este de asemenea dur şi brutal. A treia formă de viol marital este una sadică şi obsesivă, manifestată prin preocuparea permanentă a abuzatorului faţă de sex, care este extrem de violent. În acest tip de relaţii, abuzatorul poate folosi agresiunea fizică pentru a atinge plăcerea.

Studiile arată că femeile care au un soţ abuziv sexual suferă traume semnificative. Pe lângă faptul că le este violat corpul, ele se lovesc şi de sentimente de trădare a încrederii şi a intimităţii pe care le împărtăşeau faţă de partenerul de viaţă. Aceste victime au foarte mari şanse să treacă de mai multe ori prin astfel de traume, suferind răni fizice şi psihologice pe termen lung: umilinţă, teamă, vină, culpabilizare, oase rupte, vânătăi.

Şi totuşi, victimele violului marital aleg să rămână în aceste căsnicii pentru mai multe motive, cum ar fi: teama de şi mai multă violenţă, pierderea siguranţei financiare, devalorizare şi speranţa falsă că partenerul se va schimba.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.