• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Octombrie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Vina şi existenţa

Poate ni se întâmplă în unele momente ale zilei să ne reamintim situaţii trecute care ne-au marcat. Unele ne provoacă emoţii şi trăiri negative, de tristeţe, de furie sau de vină. Oricât am încerca să le uităm, ele revin şi ne cauzează distres emoţional. Cu alte cuvinte, chiar dacă întâmplarea s-a petrecut demult, aceasta continuă să ne bântuie în prezent, cu mari şanse ca sentimentele negative să fie cu noi tot restul vieţii la fel de puternice.

Aceste amintiri pot să apară şi în situaţiile în care ne bucurăm sau suntem mulţumiţi şi calmi. Într-o secundă, trăirea noastră se schimbă şi emoţiile bune dispar. Sentimentele de vină şi regretele sunt cele care ne întunecă prezentul de cele mai multe ori. Persoanele care le simt la nivel profund nu şi-au alocat timp şi resurse pentru a înţelege de unde pornesc aceste vini şi regrete. Pur şi simplu ignorarea lor nu va duce la vindecare.

Vina şi regretul sunt emoţii care apar de regulă în clipa în care individul acţionează contra valorilor şi credinţelor sale.

Vina a apărut ca şi emoţie tocmai pentru a ne împiedica să acţionăm împotriva principiilor noastre. Scopul principal al vinii este păstrarea integrităţii eu-lui nostru. Unele persoane rămân blocate în această emoţie deoarece nu ştiu cum să răspundă acestor mesaje transmise de subconştientul nostru.

 

Mintea noastră doreşte să se asigure că nu vom repeta aceeaşi eroare în viitor şi va trebui să ne promitem nouă înşine acest lucru. Pentru a ne asigura că vom respecta această promisiune putem face un contract în scris cu propria noastră persoană. Scriind un lucru, acesta devine mai uşor de internalizat.

Există cazuri dramatice când ne simţim vinovaţi pentru că am fost nedrepţi cu o persoană care a decedat. Atunci vina şi tortura interioară generate sunt profunde. Vestea bună este că putem să ameliorăm aceste trăiri fiind buni, corecţi şi blânzi cu persoanele care ne amintesc de cei plecaţi. Subconştientul nostru nu face diferenţa şi putem să proiectăm sentimentele noastre asupra altora.

 

Dacă am greşit şi ne simţim vinovaţi putem înlătura vina prin acţiuni de bunătate. În concluzie, o dată ce am început să facem mai mult bine decât rău şi suntem constanţi, vina noastră va dispărea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.