• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Iunie , 2012

Vrei să vorbim despre asta? / Tulburările psihice sunt molipsitoare

Problemele psihologice nu sunt numai ale persoanei care le-a dezvoltat, ci afectează toţi indivizii din viaţa ei, de la familie şi prieteni la colegi de muncă sau de şcoală.

Persoanele care suferă de o tulburare psihiatrică sau psihologică pot descrie experienţa ca fiind câteodată dureroasă sau chiar traumatizantă. Când o persoană apropiată dezvoltă o asemenea tulburare, nu vom simţi doar păreri de rău şi tristeţe, ci ni se va schimba şi viaţa în numeroase moduri. Astfel de probleme pot produce dezechilibre semnificative pe plan financiar, profesional sau social.

Îngrijorările frecvente faţă de starea de bine a persoanei în cauză pot genera probleme psihologice şi membrilor familiei. De multe ori, mai mult de o jumătate dintre aceştia vor renunţa la vacanţe sau concedii pentru a rămâne alături de persoana vulnerabilă din punct de vedere psihologic. O parte din membrii familiei renunţă la locul de muncă, ajung să se simtă izolaţi şi „rupţi de lume”. Unii dezvoltă şi ei tulburări psihologice şi, la fel, au nevoie de consiliere sau psihoterapie.

Cele mai frecvente simptome care afectează viaţa familiei sunt insomniile, durerile de stomac sau depresia. În general, membrii familiei îşi atribuie vină şi ruşine pentru că se simt responsabili de apariţia acestor tulburări şi pentru că nu ştiu cum să rezolve o astfel de situaţie.

În ceea ce priveşte copiii, ei sunt victimele invizibile. Un părinte care suferă de o boală psihică este greu de dibuit pentru copil. El nu poate încă înţelege de ce părintele său nu se simte bine şi copilul ajunge să se învinovăţească pe el însuşi. Ca şi consecinţă, el poate să dezvolte o stimă de sine scăzută sau o imagine de sine distorsionată şi negativă. În unele cazuri, copiilor le este ruşine să îşi invite prietenii acasă sau poate nu le este permis.

Mulţi dintre aceştia cresc simţindu-se diferiţi faţă de ceilalţi oameni din jurul lor şi ajung singuri şi izolaţi. De aceea este importantă supravegherea unui copil dintr-o astfel de familie pentru a preveni instalarea unor probleme psihologice şi în cazul său. Cea mai bună metodă de prevenţie este consilierea sau psihoterapia.

Cel mai bun ajutor în lupta cotidiană cu o tulburare psihică în familia de bază este posibilitatea de a împărtăşi unei persoane avizate sentimentele, emoţiile şi trăirile faţă de această situaţie. Cel mai important lucru este faptul că membrii familiei au ocazia să se focuseze asupra ceea ce simt şi ce au nevoie şi le este permis să le verbalizeze.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.