• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 11 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iulie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Timiditatea

Multe persoane se declară timide şi consideră că sunt inadaptate social tocmai pentru că au o anumită dificultate în a deschide conversaţii cu alţi indivizi. Dacă timiditatea este principala problemă cu care ne confruntăm în viaţa noastră cotidiană, atunci ar trebui să ne considerăm norocoşi, deoarece este cea mai simplu de depăşit.

Dacă eşti timid, cel mai probabil vei evita pe cât posibil să vorbeşti şi să interacţionezi cu alte persoane. Principalul motiv al acestei evitări este să nu te simţi jenat, ruşinat sau să nu spui ceva ce ar putea supăra. Chiar dacă îţi place compania altor persoane, rar vei spune ceva în preajma lor.

Persoanele timide gândesc şi analizează situaţiile cu care se confruntă mult mai mult decât ceilalţi. Analizează scenariul complet, tot ce s-a întâmplat, încearcă să anticipeze comentariile altor persoane şi de cele mai multe le exagerează. Problema care rezultă în urma acestei analize dure este tocmai că încurajează timiditatea prin creşterea anxietăţii sociale. În consecinţă, începem să evităm alte persoane. Când acest lucru se petrece, permitem tuturor fricilor noastre iraţionale să escaladeze, deoarece nu avem nicio dovadă că ne înşelăm asupra lor. Tocmai de aceea, evitarea contactului cu alte persoane este cel mai nepotrivit lucru pe care îl putem face când ne confruntăm cu timiditatea.

Există unele sugestii care se pot urma pentru a uşura acest neajuns. Cea mai bună metodă în lupta cu timiditatea rămâne însăşi practicarea conversaţiilor cu persoane pe care nu le cunoaştem foarte bine sau chiar cu persoane străine. Recunoaştem că această abordare va fi dificilă pentru orice timid, deoarece în cele mai multe cazuri nu s-au străduit destul să abordeze o conversaţie cu un străin, preferând să evite interacţiunea. Mobilizarea în sensul acesta va fi necesară şi depunerea unui efort, începând cu discuţiile cu prietenii, vorbind cu ei în orice circumstanţe, indiferent cât de incomode ar fi ele pentru persoanele timide. Pentru a avea rezultate, va fi nevoie să vorbim cu ceilalţi mai mult decât până acum. Chiar dacă este dificil la început, vom vedea în scurt timp că efortul nostru se diminuează, apărând chiar lejeritatea la începerea unor discuţii.

Partea minunată a acestei metode este tocmai că persoanele care o abordează ajung în cealaltă extremă, devenind foarte sociale. Totul se rezumă la exerciţiu şi perseverenţă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.