• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 17 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

Vrei să vorbim despre asta? / Regret

Pot să afirm cu siguranţă faptul că, la un moment dat, cu toţii am făcut un lucru în trecut pe care îl regretăm în prezent, sentiment pe care îl putem duce cu noi până la sfârşit.Regretul este un sentiment care apare în urma desfăşurării unui eveniment. Datorită acestui semnal de alarmă, creierul nostru ne va împiedica să efectuăm aceeaşi acţiune încă o dată. Regretul este un sentiment puternic ce ne face să ne gândim mult înainte de a face un lucru nepotrivit.

O mulţime de oameni se simt inconfortabil în legătura cu vârsta lor cu cât îmbătrânesc. Unul dintre motivele pentru care ne regretăm vârsta, în fiecare an mai înaintată, nu este neapărat din cauză că îmbătrânim şi facem riduri, ci pentru că avem regrete faţă de modul în care am acţionat în viaţă sau, mai grav, nu am acţionat, lăsând şansele să treacă pe lângă noi.

„De ce am făcut asta?”, „Nu pot să cred că am făcut aşa ceva!”, „Dacă aş fi făcut altceva atunci, acum viaţa mea ar fi fost complet diferită” – nu de puţin ori ne-am surprins având gânduri similare. Aşa gândesc cei mai mulţi oameni când regretă.

Ceea ce nu se ştie despre regret este faptul că, deşi am avea o a două şansă, nu am reuşi să ne descurcăm mai bine în acea situaţie său să luăm o decizie mai bună. În acea clipă din trecut, am făcut un lucru despre care nu am reuşit să anticipăm corect consecinţele, iar când acestea au început să apară s-a generat şi regretul. Mai simplu spus, la momentul acţiunii nu aveam de unde să ştim că vom regreta mai târziu.

Dacă ni se dau o sută de şanse să acţionăm diferit în aceeaşi situaţie, cel mai probabil vom constata că de fiecare dată, de o sută de ori, vom lua aceeaşi decizie. Motivul – avem aceleaşi resurse la îndemână de fiecare dată, ne aflăm în aceeaşi stare psihică şi având aceeaşi capacitate de gândire.

Când ne lăsăm controlaţi de emoţii ne restrângem accesul la resursele noastre psihice. Surprinzător, acesta este motivul pentru care unii criminali, după ce au săvârşit fapta, declară că nu pot sa creadă ce au făcut. Nu le vine să creadă deoarece acum îşi folosesc raţiunea pentru a reflecta asupra faptului, dar la momentul crimei singurele lor resurse erau furia, răzbunarea, groaza.

În această situaţie, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne străduim să acţionăm în cel mai funcţional şi adaptabil mod cu putinţă, iar dacă se instalează regretul trebuie să ţinem minte că la acel moment în timp aveam resurse limitate şi credeam că decizia luată este cea corectă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.