• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 11 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Iulie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Răutatea

Înţelegerea modului în care oamenii gândesc şi se raportează la diverse situaţii este importantă pentru a îmbunătăţi comunicarea. Există multe arii ale psihologiei care studiază comportamentul nostru, căutând explicaţiile şi cauzele care îl generează.

Unii dintre noi, bazându-se pe experienţa lor, pot trage concluzii despre oamenii din jurul lor că sunt răi. Ciudat sau nu, oamenii sunt construiţi să fie buni. Toate emoţiile noastre ne orientează înspre o conduită corectă. De exemplu, dacă ai un examen şi nu înveţi, creierul îţi va trimite semnale că nu ar trebui să pierzi timpul şi să te reîntorci la studiu. Aceste semnale iau forma unor emoţii de frică sau vină destul de motivante pentru noi. Când acţionăm incorect sau nepotrivit, creierul ne atenţionează prin emoţii de vină pentru a ne opri comportamentul şi pentru a face ceea este potrivit şi corect.

Cel mai bun exemplu îl putem vedea în momentele în care noi încetăm să mai contăm pentru noi înşine, nu ne mai putem autosusţine şi ajuta. Atunci creierul nostru ne trimite sentimente neplăcute de tristeţe sau depresie pentru a ne motiva să schimbăm lucrurile din viaţa noastră care nu mai funcţionează pentru noi.

Dacă unele persoane au un comportament caracterizat prin „răutate”, acest lucru înseamnă de fapt că ei sunt instabili din punct de vedere psihologic. Nu poţi resimţi calm interior din moment ce acţiunile tale nu sunt corecte, oricând de mult ai încerca să le justifici.

Răutatea, acest comportament incorect care îi răneşte pe cei din jur, este generată de o anumită slăbiciune interioară. De exemplu, un hoţ fură dintr-o nevoie excesivă de a avea, din lăcomie şi slab autocontrol. Când un individ râde pe seama altuia cu scopul de a smulge câteva zâmbete de la cei din jur, o face pentru că este nesigur în situaţiile sociale şi doreşte să fie acceptat şi valorizat. Persoanele care expun un comportament caracterizat ca fiind rău, tind să respecte mai mult pe cei de care le este frică.

De fiecare dată când interacţionăm cu o persoană de acest fel, ar fi bine să ne amintim de slăbiciunile şi nevoile negratificate pe care le are. Ştiind aceste lucruri, poate data viitoare ne va fi mai uşor să ne stăpânim furia generată de această interacţiune, ba mai mult, să ne pară rău de instabilitatea lor. Această nouă abordare nu numai că ne va ajuta să ne păstram calmul, dar ne va şi îmbogăţi înţelepciunea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.