• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 10 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Octombrie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Psihologia şi animalele de companie

Studiile au arătat faptul că posesorii de animale de companie sunt mai fericiţi, se simt mai puţin singuri şi au o stimă de sine mai bună decât cei care nu au niciun fel de animal de companie.

 

Un aspect care merită discutat este legătura dintre stima de sine şi animalele de companie. Cu toţii ştim şi am simţit la un moment dat ce înseamnă rejecţia din partea altora. Aceasta este unul dintre factorii care scad stima de sine şi îi face pe oameni să se simtă neiubiţi şi neapreciaţi. Atunci când o persoană ştie că este iubită şi acceptată, se va simţi şi mai valoroasă şi apreciată, deci va avea o stimă de sine mai crescută. Rolul animalelor de companie este cu atât mai important, deoarece ele ne gratifică nevoia de acceptare, într-o anumită măsură.

De regulă, un animal de companie va fi întotdeauna fericit atunci când stăpânul său este în apropiere, ceea ce atrage după sine un sentiment pozitiv despre propria persoană, reduce singurătatea şi îmbunătăţeşte starea generală.

Toate lucrurile pe care le deţine o persoană nu sunt decât nişte extinderi ale personalităţii acelei persoane, chiar dacă vorbim despre un animal de companie sau pur şi simplu despre o maşină. Oamenii deţin lucrurile care îi reprezintă cel mai bine pe ei şi ceea ce se întâmplă în microlumea lor.

De exemplu, persoanele care ştiu despre ele că sunt deosebite îşi vor achiziţiona o maşină mai puţin obişnuită pentru a putea arăta lumii că sunt diferiţi faţă de ceilalţi. La fel se întâmplă şi în cazul animalelor de companie: oamenii adoptă animalele care îi reprezintă cel mai bine. De exemplu, aceia care adoptă pisici sau câini de statură mică sunt relativ mai agreabili decât cei care deţin un Rottweiller. Evident, există cazuri în care o persoană are atât o pisică, precum şi un Rottweiller, dar din motive diferite. Mereu persoana proiectează ceva din personalitatea sa asupra animalelor de companie şi crede că acestea o reprezintă, chiar dacă acest lucru nu este vizibil celorlalţi.

Un alt aspect interesant este faptul că stăpânii animalelor de companie nu sunt egoişti. Un egoist este individul care crede că nu dispune de resursele necesare pentru a le distribui şi altora. În primul rând, un animal de companie îţi ia mult timp şi energie, ceea ce înseamnă că nu prea vom găsi egoişti printre ei.

 

Un studiu a arătat faptul că stăpânii de câini nu ar avea nimic împotrivă să adopte şi o pisică, dar cei care aveau pisici declară că nu le-ar place să deţină un câine. Stăpânii de câini sunt mai extrovertiţi, mai siguri pe ei şi asertivi în comparaţie cu stăpânii de pisici, care sunt mai submisivi şi mai puţin asertivi decât primii. Alte studii arată faptul că stăpânii de câini sunt mai sănătoşi din punct de vedere psihic, iar stăpânii de pisici sunt mai emoţionali, creativi şi mai curioşi.

 

Indiferent de gradul de acurateţe al studiilor rezumate mai sus, putem spune cu siguranţă că animalul nostru de companie reflectă multe amănunte despre noi şi despre personalitatea noastră.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.