• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 10 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Decembrie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Oglindindu-ne

În ce măsură poate oglinda să reflecte realitatea despre noi? Există persoane cărora nu le place să facă poze pentru simplul motiv că nu le place să se privească. Poate pentru că sunt de părere că nu sunt fotogenici sau consideră că poza nu reprezintă corect modul în care ei arată în viaţa reală.

În acelaşi timp, suntem de părere că oglinda reflectă în mod real imaginea noastră. Totuşi, această premisă nu este întru totul adevărată. Modul în care ochii noştri percep diferite imagini sau obiecte, chiar şi imaginea noastră din oglindă, este supus unor modificări ce au loc la nivelul creierului nostru. Cu alte cuvinte, ne putem privi în oglindă, dar nu vom vedea niciodată imaginea noastră reală.

Întotdeauna creierul nostru modifică imaginea înainte să o vedem. De exemplu, cu siguranţă ni s-a întâmplat să vedem o persoană cunoscută, dar când ne-am apropiat de ea ne-am dat seama că era de fapt altcineva. În concluzie, dacă ştii despre tine că eşti gras, atunci te vei vedea gras, indiferent câte kilograme ai. Persoanele care suferă de anorexie, de fiecare dată se văd în oglindă diferit de modul în care le văd ceilalţi.

De multe ori vedem lucrurile de care ne este frică. Dacă avem fobie de câini, în mod sigur ni s-a întâmplat să percepem o pungă aflată la distanţă că ar fi un câine. Percepţia noastră este mereu alertată de creierul nostru pentru a identifica obiectele de care ne temem pentru a putea să ne apărăm de ele şi de alte posibile ameninţări. De exemplu, dacă ne este teamă de faptul că arătăm îmbătrâniţi, cu siguranţă în oglindă ne vom vedea mai în vârstă decât suntem.

 

În clipa în care ne focusăm pe un detaliu, acesta devine mai important decât este în realitate. În cazul în care nu ne place o cicatrice de pe faţa noastră, foarte probabil că o vom vedea mai mare când ne uităm în oglindă. La fel se întâmplă şi cu alte trăsături ale corpului nostru pe care nu le agreăm.

Poate că aţi descoperit că există o diferenţă de imagine atunci când ne privim în oglindă într-o zi bună pentru noi sau când avem o zi mai păcătoasă. Ceea ce se schimbă nu este forma noastră, ci lentilele prin care ne privim în aceste cazuri.

 

Trebuie să fim conştienţi de aceste trucuri la care ne supune propria noastră minte şi să învăţăm să fim mai indulgenţi cu noi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.