Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Vrei să vorbim despre asta? / Nostalgie
Nostalgia este procesul dulce-acrişor prin care ne reamintim vremuri demult apuse, de cele mai multe ori momente fericite din trecutul nostru, cu scopul de a ne consola şi de a ne simţi mai bine.
Este perfect normal să avem amintiri frumoase şi să ne aducem aminte de ele cu plăcere, dar acest proces devine negativ atunci când rememorările ne afectează prezentul. Nostalgia apare de regulă atunci când viaţa noastră prezentă nu mai este plăcută. Când mintea noastră descoperă că prezentul nu este la fel de fericit sau împlinit ca şi trecutul, ne simţim nostalgici, creându-ne astfel o stare plăcută. Cu alte cuvinte, nostalgia se poate considera a fi un mecanism defensiv, pe care psihicul nostru îl utilizează pentru a ne ameliora o dispoziţie negativă. Astfel, cu cât suntem mai fericiţi şi mai mulţumiţi cu viaţa noastră, cu atât simţim nostalgie.
În momentul în care subconştientul nostru realizează faptul că viaţa noastră curge pe o pantă negativă, generează amintiri plăcute din trecut pentru a ne permite să comparăm trecutul cu prezentul. În acest mod, subconştientul nostru a găsit o modalitate eficientă de a ne motiva şi de a ne arăta cât de mult ne-am îndepărtat de obiectivele şi scopurile noastre pentru a fi fericiţi şi mulţumiţi. De regulă, oamenii funcţionează după principiul recompensei şi prin evitarea durerii sau a suferinţei. În momentul în care conştientizăm faptul că prezentul nostru nu este la fel de bun în comparaţie cu trecutul, ne vom automotiva să facem schimbările necesare în viaţa noastră, să ne eliberăm de regrete, să devenim mulţumiţi şi să readucem momentele fericite în existenţa noastră.
Eroarea pe care o fac cele mai multe persoane este vizualizarea şi proiectarea constantă a momentelor fericite din trecut, visarea cu ochii deschişi la acestea, evitând să înceapă să lucreze la restructurarea prezentului. În cazul acesta, subconştientul a trimis semnalul de alarmă, dar persoanele au răspuns prin şi mai multă abandonare în trecut. Dacă nu urmărim şi nu înţelegem mesajele pe care ni le trimite subconştientul nostru, cel mai probabil semnalele vor reveni, din ce în ce mai puternice, transformându-se în tulburări emoţionale.
Persoanele care vor să evite problemele, chiar printr-o nostalgie excesivă, vor ajunge, cel mai probabil, să dezvolte o depresie. Singura modalitate de a combate nostalgia este de a găsi soluţii şi strategii pentru construirea unui viitor satisfăcător.