• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Iunie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Mituri despre fericire

Fericirea este una dintre preocupările permanente ale vieţii noastre. Credem cu tărie că anumite obiective – casătoria, copiii, locul de muncă, bogăţia – ne vor face fericiţi pentru totdeauna. Pe de altă parte, credem că vom fi nefericiţi toată viaţa dacă vom avea probleme de sănătate, financiare sau dacă vom trece printr-un divorţ. Nenumăratele studii pe acest subiect au evidenţiat că nu există nicio formulă magică pentru fericire şi nici nu se poate prezice cursul înspre nefericire.

Unul dintre cele mai comune mituri despre fericire este cel legat de relaţiile romantice: “voi fi fericit atunci când voi găsi persoana potrivită cu care să mă căsătoresc”. În adevăr, căsătoria poate să ne facă fericiţi, dar nu atât timp cât credem. Studiile arată că fericirea generată de căsătorie ţine în medie 2 ani. După această perioadă, ne dăm seama că partenerul nostru nu ne-a făcut la fel de fericiţi precum ne aşteptam şi ne îngrijorăm că ar fi o problemă cu noi înşine.

“Nu pot fi fericit dacă relaţia mea se termină”. În faţa unei potenţiale despărţiri, reacţia noastră este deseori copleşitoare. Teama de divorţ, de exemplu, este acută: credem că nu vom mai fi niciodată fericiţi, că viaţa noastră aşa cum o ştiam este gata. Trebuie de remarcat faptul că studiile arată că pragul cel mai de jos al distresului este atins cu câţiva ani înainte de separarea propriu-zisă. După aproximativ patru ani de la încheierea căsătoriei, persoanele se declară ca fiind mai fericite decât erau în timpul căsniciei.

Mulţi dintre noi cred că nu vor fi fericiţi niciodată dacă nu au un partener de viaţă. Totuşi, o mulţime de studii arată că persoanele singure sunt la fel de fericite ca şi persoanele aflate într-o relaţia, ba mai mult, cele singure se bucură de alte oportunităţi şi libertate. Dacă ne permitem să ne lăsăm prinşi în capcana acestui mit, riscăm să nu ne putem bucura de beneficiile vieţii independente, iar de cele mai multe ori să ne angajăm şi să acceptăm o relaţie mai puţin potrivită pentru noi.

 

Jobul perfect este un alt mit de care ne agăţăm, mai ales când traversăm o perioadă de nemulţumire. Ne punem speranţa într-un loc de muncă ideal care să ne facă fericiţi. Chiar dacă obţinem acel loc de muncă ideal, nu vom fi la fel de fericiţi precum ne-am aşteptat iniţial, deoarece vom întâlni şi acolo neajunsuri, iar bucuria noutăţii se va diminua treptat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.