• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 12 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 9 Aprilie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Magnet

Atracţia interpersonală care se petrece între indivizi generează relaţii de natură amicală sau romantică, dar şi descrie motivele pentru care anumite persoane leagă relaţii de prietenie, iar între altele se manifestă o atracţie fizică mai puternică. Putem astfel înţelege logica din spatele prieteniei pe care o avem cu anumite persoane şi de ce cu altele nu formăm nicio legătură.

În general, oamenii sunt atraşi de persoanele cu care sunt similari în credinţe, valori, interese sau statut social. Una dintre variabilele care afectează atracţia este dorinţa persoanelor de a se simţi confortabil în prezenţa celorlalţi. Dacă un prieten are nişte valori sau credinţe diferite decât ale noastre, s-ar putea să ne simţim mai puţin lejeri în preajma lui, iar atracţia înspre el   s-ar putea să nu mai existe.

Oamenii tind să se apropie de cei care le seamănă, deoarece le este frică de necunoscut. Aici este şi explicaţia pentru faptul că dacă petreci o perioadă mai lungă de timp cu cineva sau vă vedeţi regulat, există şanse mari să deveniţi apropiaţi şi chiar prieteni. Elementul necunoscut dispare şi, în timp, vă simţiţi din ce în ce mai confortabil împreună.

Dorinţa de a ne simţi în siguranţă în preajma altor persoane influenţează şi decizia de a deveni prieten cu cineva sau de a alege un partener.

Contrar aşteptărilor, atracţia fizică nu este specifică doar relaţiilor romantice, ci joacă un rol foarte important şi în prieteniile dintre persoanele de acelaşi sex. Mass-media au obiceiul să promoveze standarde de frumuseţe câteodată departe de realitate, persoanele foarte atractive devenind foarte apreciate. Să nu ne mirăm nicio clipă când persoanele cu o stimă de sine scăzută vor căuta activ prietenii cu persoane atractive, chiar vor refuza persoane obişnuite, datorită acelui plus superficial de valoare.

Unele dintre cele mai importante criterii de selecţie ale noastre pentru un prieten este satisfacţia şi confortul obţinute în urma acestei relaţii. Cu siguranţă am întâlnit persoane pentru prima dată în viaţă, iar din câteva subiecte am ştiut că dorim să ne apropiem mai mult de acei indivizi. Cam acelaşi principiu se aplică şi în momentul în care cunoaştem o persoană şi decidem să nu ne apropiem de ea: mintea noastră descoperă că apropierea de acel individ ne-ar putea cauza probleme sau neplăceri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.