Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Vrei să vorbim despre asta? / Interpretarea viselor
Freud a scris foarte mult despre vise şi despre metodele sale de interpretare ale acestora. În primul rând, Freud a definit visul ca fiind împlinirea deghizată a unei dorinţe reprimate. Mai simplu spus, dorinţele noastre negate şi ascunse, pe motiv că ar fi social neacceptate, ruşinoase, îşi găsesc împlinirea în timpul nopţii atunci când su
bconştientul nostru este cel mai activ, când suntem reali şi autentici. Freud categorizează aspectele minţii noastre în trei părţi: Id-ul – locul impulsurilor primare, sursa plăcerii, a dorinţei, a nevoilor; Ego – partea conştientă, raţională şi morală; Supraego – care cenzurează Id-ul şi responsabilizează Ego-ul faţă de codurile morale.În vis, când toate regulile sociale sunt inactive, miezul profund al fiinţei noastre are şansa să îşi exprime cele mai ascunse dorinţe. Se poate întâmpla ca aceste dorinţe ascunse să fie atât de intense sau chiar nocive asupra psihicului nostru, încât poate apărea în vis un element cu caracter de cenzură care transformă partea dură într-o formă simbolică mai uşor de acceptat. În urma acestui proces rezultă imagini confuze şi criptice, fără sens.Motivul pentru care la trezire avem dificultăţi în a ne aminti visul este că se activează supraego-ul şi ne protejează mintea conştientă de acele imagini tulburătoare şi de dorinţele intime ale Id-ului, a subconştientului.
Visele au două părţi: scenariul propriu-zis, care este de cele mai multe ori bizar şi lipsit de sens, şi semnificaţia din spatele acestuia. Visele ne dau o interpretare a subconştientului, partea la care nu avem acces când suntem alerţi. Ca să găsească sensul din spatele scenariului, Freud folosea tehnica asociaţiilor libere: fiecărui simbol din vis îi atribuia cuvântul care apărea automat în mintea clientului.Freud credea că motivaţia unui vis este îndeplinirea unei dorinţe. Temele principale care îşi găsesc locul în vise pentru a-şi găsi împlinirea sunt pierderea controlului, pierderea puterii sau iubirea sub toate aspectele ei. Gândurile noastre de peste zi se pot regăsi în vise pentru a-şi găsi soluţii. Există multe critici la adresa acestei teorii a viselor, în principal că nu este validată ştiinţific. Dar asta nu ne opreşte să ne folosim de vise pentru a contacta şi înţelege mecanismele după care funcţionează subconştientul.