Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Vrei să vorbim despre asta? / Mesaje subliminale sau liber arbitru?
Mesajele subliminale sunt acei stimuli de scurtă durată procesaţi de creierul nostru la un nivel subconştient (adică nu le conştientizăm prezenţa), dar care ne influenţează atitudinea şi comportamentul.
Aceste mesaje ascunse sunt generate de obicei la televizor, într-o reclamă sau într-un film, mult prea rapid pentru a fi percepute conştient şi sunt direcţionate direct înspre subconştient.
Psihologii au studiat acest fenomen şi au arătat faptul că, pentru a fi afectat de aceste mesaje subliminale, creierul trebuie să aibă un motiv bine intemeiat sau să fie predispus să răspundă la sensul acelui tip de mesaj. De exemplu, pentru a demonstra cum funcţionează aceste mesaje subliminale, participanţii la un studiu au fost împărţiţi în două grupuri. Primul grup a fost expus unor mesaje scurte, afişate pe un ecran, fiind numele unei companii de băuturi răcoritoare. Celălalt grup nu a fost expus niciunui mesaj subliminal. Ca şi rezultat, s-a observat că din primul grup doar cei însetaţi au răspuns pozitiv mesajelor, cerând băutura respectivă. Participanţii cărora nu le-a fost sete nu au avut niciun motiv să perceapă acel mesaj.
Într-un alt studiu asemănător s-a folosit ca şi mesaj subliminal cuvântul “friptură”, care a fost expus la intervale de câteva milisecunde unui grup de participanţi. Celălalt grup din cadrul studiului nu a primit niciun fel de mesaje subliminale. Rezultatele au arătat că niciunul dintre participanţii la studiu nu a declarat o creştere a poftei de friptură, dar grupul care a fost expus la mesajul ascuns s-a declarat a fi mai înfometat decât celălalt. În concluzie, acest mesaj sublimininal simplu şi banal a fost internalizat, stimulând foamea.Alte studii au arătat că participanţii implicaţi în sarcini de lucru dificile nu răspund la mesaje subliminale la fel de bine ca şi cei ale căror sarcini de lucru sunt simple. Pentru a percepe şi a simula mesajele ascunse, subiecţii au avut nevoie să acorde multă atenţie ecranului pe care erau acestea proiectate. Astfel, s-a demitizat şi ideea conform căreia creierul nostru răspunde în mod automat mesajelor subliminale.
Creierul nostru răspunde mai degrabă la mesaje subliminale cu context periculos decât la cele neutre. Cel mai probabil şoferii vor reacţiona la mesajele de tip „Viteza ucide” decât la cele de forma „Conduceţi prudent”. Acest fenomen se datorează instinctului nostru de apărare, de autoconservare şi nevoii de a recunoaşte un pericol în mediul înconjurător.