Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 15 Martie , 2011
Vrei sa vorbim despre asta? / Hipnoza, adica relaxare
Datorita culturii cinematografice sau a unor emisiuni de divertisment, termenul de „hipnoza” a capatat o conotatie negativa asociata, de cele mai multe ori, cu pierderea controlului in fata hipnotizatorului. Aceasta acceptiune este eronata, iar, din pacate, consecintele pot ingreuna procesul terapeutic; sub hipnoza se abordeaza cel mai usor unele probleme sau ganduri irationale. Pana la urma, inductia hipnotica nu este altceva decat o tehnica prin care se declanseaza o stare mentala de relaxare, avand diferite grade de intensitate sau profunzime. In hipnoza se folosesc sugestiile, adica niste stimuli verbali, care provoaca raspunsuri la nivel afectiv-emotional, comportamental, cognitiv sau fiziologic.
Credintele si miturile actuale despre hipnoza o definesc ca o stare de inconstienta asemanatoare somnului in care persoana pierde contactul cu realitatea. Cercetarile din domeniu evidentiaza faptul ca subiectul hipnotizat este, de fapt, constient, el doar isi concentreaza atentia asupra sugestiilor primite si asupra senzatiilor resimtite, relaxandu-se.
Inductia hipnotica presupune asezarea persoanei intr-o pozitie comoda, la alegere, fie pe scaun, fotoliu sau pe o canapea. Cu o voce calma si monotona, terapeutul distrage atentia de la stimulii perturbatori si o focalizeaza inspre respiratie si senzatiile din corp. Starea de relaxare indusa prin hipnoza poate reduce semnificativ mecanismele defensive ale persoanei, facilitand demersul terapeutic si economisind timp pretios. O forma raspandita a hipnozei este autohipnoza, adica relaxarea autoadministrata.
Cu ajutorul acesteia, persoana poate sa detina controlul asupra comportamentelor sale, poate sa renunte la fumat, poate infrunta obiectul fobiilor, isi poate controla comportamentul alimentar; este foarte eficienta in managementul durerii, anxietate, epuizare fizica sau psihica etc. Prin relaxare si cu ajutorul tehnicii imageriei dirijate, persoana reuseste sa ia contact cu subconstietul sau, sa inteleaga ce anume declanseaza conflictele interioare, iar impreuna cu psihoterapeutului poate sa le depaseasca.
psih. Liana S. KADLEC
liana.kadlec@gmail.com
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.