Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 1 Aprilie , 2013
Vrei să vorbim despre asta? / Frica de iubire
Dacă viaţa afectivă vă îngrijorează sau vă provoacă teamă, atunci creierul vostru funcţionează corect!
Partea creierului care procesează emoţiile este conectată la centrul fricii şi al plăcerii, fiind responsabilă şi pentru faptul că în timp ce suntem atraşi de o persoană mai simţim şi ruşinea, teama de a fi respins, frica de abandon sau chiar durere.
Atâta timp cât alunecarea înspre pasiunea din ce în ce mai puternică este însoţită de nişte emoţii negative, totul devine un adevărat sport extrem prin natura sa riscantă. Evident, noi, oamenii, am găsit tot felul de mecanisme de apărare cu ajutorul cărora încercăm să facem faţă atracţiei dintre noi. Uneori, în loc să dăm curs interesului nostru pentru o persoană specială pentru noi, preferăm să ne ascundem de iubirea romantică puternică şi să alegem să ne mulţumim cu un partener mai predictibil. Acesta nu ne va completa nevoile de intimitate, dar ne va acorda o stare de mulţumire pentru moment. E mai sigur aşa. Mai puţină pasiune înseamnă mai puţină teamă şi credem că iubim.
Dacă unei persoane îi este frică de abandon şi de a fi părăsită, îşi va alege cel mai probabil un partener ”sigur”, al cărui comportament nu va genera emoţii negative. Un astfel de partener, cu care rezonanţa emoţională este neglijabilă, reduce riscul apariţiei suferinţei şi a durerii. O relaţie de acest gen unora li se pare o risipă, dar ele sunt destul de comune. Trebuie de ţinut cont că legătura dintre iubire şi anxietate nu va dispărea, ci va privi undeva din umbră, izbucnind pe neaşteptate.
O altă categorie de oameni vor prefera relaţiile foarte intense cu o anumită înclinaţie înspre risc. Intensitatea emoţională puternică generează frică puternică. Experienţa iubirii pentru astfel de relaţii se traduce prin o activitate sexuală intensă şi profundă, brăzdată de momente de suferinţă afectivă.
Am putea fiecare dintre noi să ne analizăm propriile relaţii emoţionale pe care le-am avut de-a lungul timpului şi am putea să observăm cât de multe posibilităţi şi variaţii pot exista.
Fiinţa umană este extrem de complexă, iar acest lucru reiese şi din comportamentul afectiv. În căutarea iubirii uneori ne va fi teamă de relaţiile captivante, pe când alţii vor căuta activ experienţe romantice bazate pe activarea şi stimularea propriei frici.
În ambele cazuri, vom avea argumente logice pentru alegerile făcute, dar înclinaţia înspre una în detrimentul alteia o va decide legătura dintre intensitate şi teamă.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.