• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 17 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Martie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Frica de întuneric

Fricile sunt emoţii generate de subconştientul nostru cu scopul de a ne proteja de pericole. Subconştientul a apărut pentru a ne ţine în viaţă, principala lui prioritate fiind supravieţuirea. Tocmai de aceea ne este teamă câteodată de lucrurile necunoscute din jurul nostru. Problemele apar atunci când teama se transformă în frică iraţională care apare atunci când de fapt nu este nevoie, nu există motiv real.

Teama de întuneric, în particular, se manifestă la o persoană care crede că există lucruri rele, necurate, chiar monştri sau criminali, care după ce lumina dispare, doresc să îi facă rău. Frica de întuneric poate duce persoana la pragul de a dormi numai cu becurile pornite sau uneori cu televizorul pornit.

De regulă, fobiile apar atunci când persoana experientează o traumă emoţională asociată cu obiectul fricii. În acest caz, o posibilă explicaţie ar fi faptul că în copilărie cineva te-a speriat în timp ce te aflai într-un spaţiu întunecos. Aici îşi are rădăcinile frica de întuneric. Aceasta este o teamă iraţională. În realitate nu există niciun monstru în beznă gata pregătit să ne atace. Totul se reduce la credinţa noastră proprie, la gândul că există lucruri periculoase în locuri întunecate. Persoanele care au această fobie, foarte rar sau chiar deloc ajung să verifice dovezile clare şi reale pentru aceste credinţe deoarece evită pe cât posibil să rămână în întuneric.

În terapie există mai multe tehnici care dau rezultate foarte bune în tratamentul fobiilor. Una dintre ele este expunerea la obiectul fobiei, în cazul acesta întunericul. Expunerea are ca scop dovedirea faptului că nu există nimic rău în întuneric şi astfel frica nu mai are sens. După ce conştientizăm că întunericul nu ascunde lucruri care să ne facă rău, atunci nivelul anxietăţii scade până la nivele tolerabile şi chiar dispare după un timp.

O altă strategie în abordarea fobiilor este desensibilizarea progresivă care se poate aplica atunci când frica este mult prea intensă pentru expunerea directă la întuneric. Această tehnică urmăreşte diminuarea anxietăţii prin introducerea individului treptat la întuneric, într-o primă fază împreună cu o persoană de încredere, iar ulterior, singur. În tot acest timp se monitorizează nivelul emoţiilor trăite. Repetarea situaţiilor se face până când persoana ajunge la un anumit nivel de confort şi relaxare care îi permite să stea în întuneric.

Pe lângă aceste tehnici, se restructurează şi gândirea noastră în ceea ce priveşte frica. Logic, gândurile generează emoţii, iar gândurile rezultă din credinţele noastre. Dacă modificăm credinţele într-o manieră funcţională şi adaptativă, putem preveni anumite emoţii să se manifeste în exces. Concret, prin restructurarea credinţelor proprii despre întuneric nu vom mai simţi teamă de locurile întunecoase.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.