• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 12 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Februarie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Dormind împreună

Somnul este un subiect mai puţin discutat, dar asta nu înseamnă că nu este important pentru relaţia de cuplu.

Neaşteptat sau nu, somnul reprezintă o importantă parte a oricărei relaţii de cuplu. Pe toată durata relaţiei, partenerii nutresc unul pentru celălalt o anumită recunoştinţă, apreciere, iar acest lucru le dă un sentiment constant de mulţumire. Dacă acest simţ al recunoştinţei se pierde, viitorul relaţiei este pus sub semnul întrebării.

Un studiu recent arată că somnul este un factor decisiv în relaţia de cuplu. Tulburările de somn pot să contribuie la scăderea calităţii relaţiei romantice, a abilităţii de a valoriza şi de a aprecia partenerii de cuplu. Participanţii la studiu care au avut o calitate slabă a somnului au declarat că sunt, în general, mai puţin mulţumiţi şi recunoscători faţă de partenerii lor de cuplu, în comparaţie cu participanţii la studiu care au beneficiat de un somn complet şi odihnitor. Persoanele care nu au dormit suficient prezintă sentimente de egoism şi nemulţumire generală, chiar frustrare. Persoanele au declarat că şi ele se simt mai puţin apreciate de partener, indiferent care dintre ei a dormit prost. Cu alte cuvinte, somnul profund şi calitativ ne influenţează dinamica emoţională din relaţia de cuplu.

Totuşi, somnul reprezintă o provocare pentru multe cupluri. Dormitul împreună, în acelaşi pat, nu este întotdeauna plăcut. Insomniile însoţite de întorsul frecvent de pe o parte pe alta, zgomotul produs de către celălalt partener, somnul întrerupt, sforăitul puternic, nu sunt incomode doar pentru cel care suferă de ele. Partenerii lor pot să fie la fel de privaţi de somn şi de odihnă.

Ce ne facem dacă unul dintre parteneri este pasăre de noapte, iar celălalt se culcă şi se trezeşte devreme? Partenerii de cuplu cu orare de somn diferite pot întâmpina dificultăţi din acest punct de vedere. Dacă unei persoane îi place, de exemplu, să adoarmă devreme, partenerul care stă şi se uită la televizor până târziu în noapte îi poate întrerupe somnul. Acesta poate fi şi motivul pentru care tot mai multe cupluri (mai mult de 25%) aleg să doarmă în paturi separate. Strategia paturilor separate pare să fie o opţiune benefică pentru partenerii care întâmpină dificultăţi în dormitul împreună. Totuşi, trebuie de menţionat şi lucrurile care se pierd în urma acestei decizii. Mă refer aici la intimitatea de a împărţi un pat împreună cu celălalt, nu neapărat cea sexuală, (deşi sexul spontan nu va mai avea loc). Se pierde sentimentul de apropiere, de împreună, de ”doi”, precum şi legătura emoţională care se formează prin dormitul împreună.

Partenerii de cuplu care dorm în acelaşi pat se pot influenţa reciproc pentru a adopta un program de somn sănătos, la ore decente şi fără a adormi în faţa televizorului.

Se cunoaşte deja faptul că somnul ne afectează dispoziţia afectivă de peste zi, chiar şi sănătatea noastră psihică şi emoţională. Tulburările de somn cresc şansa de a dezvolta depresie, anxietate, condiţii care oricum afectează somnul. Pornind de la aceste premize, nu este de mirare faptul că scad mulţumirea şi aprecierea noastră faţă de partener.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.