• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Octombrie , 2012

Vrei să vorbim despre asta? / Despre modul în care privim lumea

Unul dintre lucrurile interesante pe care le poate face psihicul uman este modul în care îşi schimbă percepţia asupra lumii şi a mediului înconjurător în funcţie de dispoziţia noastră afectivă.

Percepţia umană asupra celorlalţi, de exemplu, nu este constantă. Aceasta se schimbă în funcţie de mai mulţi factori, printre care şi dispoziţia noastră. În momentul în care emoţiile noastre se schimbă, diferite substanţe chimice sunt eliberate în corpul nostru şi ne obligă să vedem lumea prin lentile noi.

Evoluţionismul spune că femeile îşi schimbă percepţia asupra atractivităţii unui bărbat în funcţie de ciclul lor menstrual. În cazul acesta, modificările hormonale care au loc duc la oscilaţia acestei percepţii.

Cu alte cuvinte, modul în care vedem lumea la un moment dat este foarte mult influenţat de modul în care ne simţim în acel moment, în funcţie de emoţiile şi de stările noastre.

De exemplu, dacă o persoană ne cere ajutorul în repetate rânduri, în timp ce suntem relaxaţi şi calmi, nu o vom judeca în mod nefavorabil. În schimb, dacă aceste rugăminţi survin pe un fond de stres, cel mai probabil vom considera acea persoană ca fiind iritantă. Stresul ne face mai puţin toleranţi în relaţiile cu apropiaţii noştri şi mai puţin răbdători.

Dacă o persoană traversează un episod depresiv, există o probabilitate mare ca majoritatea gândurilor sale să fie negative. Aşteptând ce este mai rău, pierderea speranţei şi credinţa că nu există nicio salvare sunt consecinţe specifice depresiei. Persoanele depresive îşi pierd simţul umorului, iar glumele pe care unii le consideră comice sunt interpretate diferit.

De multe ori ne simţim mai puţin bine când alte persoane ne judecă sau ne cataloghează negativ. Trebuie avut în vedere faptul că dispoziţia ne modifică şi percepţia. O persoană ne poate spune constant faptul că vom eşua în viaţă doar pentru că este depresivă. Înainte să lăsăm vorbele grele să ne afecteze, este indicat să analizăm starea în care se află acea persoană. Mari şanse să nu fim noi de vină sau să nu avem nicio legătură cu dispoziţia lor.

Ideal ar fi să ajungem la nivelul la care să ne recunoaştem emoţiile şi stările psihice şi să înţelegem cum pot acestea să ne influenţeze modul în care percepem viaţa.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.