• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Octombrie , 2012

Vrei să vorbim despre asta? / Despre cum găsim fericirea

Una dintre marile provocări ale omenirii este urmărirea şi găsirea fericirii. Cum o găsim? În primul rând, ea nu se află închisă într-un cufăr pe fundul oceanului precum o comoară sau într-o peşteră sau sub pământ aşteptând să fie descoperită. De fapt, nu găsim fericirea pentru că fericirea nu se poate găsi. Pur şi simplu, învăţăm cum să fim fericiţi.

Fericirea este o combinaţie între capacitatea de eliminare a stărilor şi a trăirilor negative şi atingerea scopurilor din viaţa noastră. De exemplu, dacă toate ariile din viaţa noastră merg bine, dar avem un loc de muncă stresant şi solicitant în fiecare zi, există slabe şanse să fim fericiţi. Pe de altă parte, daca viaţa noastră este lipsită de stres şi emoţii negative, dar simţim că am eşuat în încercarea de a ne atinge scopurile propuse, evident nu vom găsi fericirea.

Cu alte cuvinte, fericirea nu se găseşte, ci se câştigă – este o recompensă a eforturilor noastre. În terapie, principiul urmărit pentru obţinerea fericirii este simplu: primul pas este identificarea gândirii negative, disfuncţionale, şi învăţarea unor metode de transformare a ei într-o formă adaptativă şi pozitivă. În paralel, se vor fixa scopuri utile pe care persoana le va urmări, se va dezvolta şi se va îmbogăţi cu fiecare experienţă.Majoritatea oamenilor se plâng de faptul că nu sunt fericiţi. Principalul motiv este că aceştia scurtează întreg procesul, dorind să obţină fericirea imediat, pocnind din degete.

Ei sunt nefericiţi deoarece nu doresc să lupte şi să muncească înspre dobândirea ei, aşteptându-se să o obţină peste noapte. Dorim soluţii rapide la problemele noastre şi nu avem răbdare să parcurgem toţi paşii înspre a le rezolva şi a dobândi mulţumirea, fericirea.

Aşa cum am spus mai sus, primul pas în a găsi fericirea este identificarea problemelor actuale. De exemplu, suntem nefericiţi deoarece nu avem un loc de muncă şi ne îngrijorează viitorul. În acest caz, găsirea locului de muncă dorit ne-ar face fericiţi. Dar acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte, deoarece trebuie să căutăm locuri de muncă, să eşuăm de câteva ori, să învăţăm şi să dobândim deprinderi noi şi să fim perseverenţi până când semnăm contractul de muncă.

Găsirea fericirii este un întreg proces care începe prin autocunoaştere, identificarea punctelor noastre slabe, motivaţia de a depune efort înspre transformarea lor în resurse şi instrumente de care ne vom folosi pentru a ne atinge scopurile.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.