• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 17 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Mai , 2012

Vrei să vorbim despre asta? / Despărţirile sunt pozitive

Aproape toată lumea a trecut cel puţin o dată printr-o ruptură a unei relaţii de cuplu; din păcate, unii au trăit de mai multe ori acest eveniment. Dacă sunt întrebate, persoanele care au trecut recent printr-o despărţire enumără o listă întreagă de consecinţe negative, cum ar fi singurătatea, distresul emoţional, confuzie, pierderea de sine, nu reuşesc să se regăsească sau să se recunoască.

O strategie de adaptare (de coping) care funcţionează este focusarea pe aspectele pozitive ale întregii experienţe, în timp ce se minimalizează emoţiile negative. Cercetările din psihologia pozitivă evidenţiază importanţa conştientizării elementelor pozitive ale oricărui tip de distres, promovând dezvoltarea personală. Cu alte cuvinte, acceptăm tot ce ni se întâmplă, ne asumăm consecinţele, extragem învăţăminte şi dobândim experienţă.

Ca şi tehnică de intervenţie, scrisul sau ţinerea unui jurnal orientează o persoană să se concentreze asupra proceselor de gândire, cognitive, într-un format simplu, uşor de practicat. Scrisul despre aspectele pozitive ale despărţirii într-un jurnal scade incidenţa şi intensitatea sentimentelor şi emoţiilor negative, încurajând stări de mulţumire, acceptare, vindecare, confort, încredere, putere, siguranţă, energie, fericire, optimism, înţelepciune.Cercetările arată că această simplă tehnică de a nota pe hârtie consecinţele pozitive ale despărţirii de partener poate avea un efect benefic asupra persoanelor care se confruntă cu o despărţire. Beneficiile se observă în cel mai scurt timp, persoana trăind emoţii pozitive mai multe decât negative. Acest proces preîntâmpină instalarea unor complicaţii afective (stări depresive, singurătate, izolare), de regulă, tindem să observăm doar aspectele negative imediat după ce despărţirea s-a produs.

 

Chiar dacă despărţirile sunt evenimente dureroase, stresante, ele au potenţialul de a produce consecinţe pozitive. O despărţire poate deveni o oportunitate de dezvoltare personală, mai ales dacă relaţia de cuplu nu a lăsat loc de creştere.

 

Aşternerea pe hârtie a consecinţelor pozitive ale despărţirii oferă persoanei o nouă şi proaspătă perspectivă asupra întregii experienţe, generează trăiri pozitive, atât pe termen lung, cât şi imediat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.