• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Septembrie , 2012

Vrei să vorbim despre asta? / Critica negativă

În meseria mea, una dintre cele mai des întâlnite situaţii este teama clienţilor de a fi evaluaţi. Indiferent de eveniment – o şedinţă, o prezentare, o testare sau o examinare – teama de a fi evaluat negativ este foarte crescută. Multă lume crede şi simte că un calificativ negativ primit se răsfrânge asupra întregii lor persoane şi îi caracterizează, ba mai mult, le anulează toate celelalte calităţi şi succese dobândite.

De exemplu, o persoană care doreşte să se angajeze pe un post, va intra într-un proces de selecţie şi într-o serie de interviuri şi evaluări pentru a stabili compatibilitatea sa cu cerinţele postului pentru care aplică. În cazul în care angajatorul consideră că persoana nu este potrivită, îi comunică un răspuns negativ. De cele mai multe ori, invidivul priveşte acest eveniment ca fiind un eşec personal, gândindu-se automat că „nu este bun de nimic”, „nu este în stare să obţină ceva în viaţa asta”, „este lipsit de valoare ca om.”

Critica negativă şi respingerea nu înseamnă că persoana este rea, incapabilă sau fără valoare. În viaţa cotidiană, persoanele din jur ne critică pentru că simt nevoia să se afirme, să îşi confirme imaginea pe care o au despre sine sau să îşi manifeste furia nerezolvată care îi împovărează.

Se crede că, de regulă, critica provoacă sentimente neplăcute şi dureroase, deoarece persoana este sensibilă din punct de vedere emoţional. De fapt, acest lucru înseamnă că există o vulnerabilitate dobândită, răni vechi netratate, traume şi experienţe negative dobândite în timp care sunt atinse. Cu cât numărul acestor „sechele psihologice” şi a dorinţelor negratificate este mai mare, cu atât persoana devine mai vulnerabilă la critica negativă.

 

Singura cale de a face faţă criticilor şi de a preveni sentimentele neplăcute faţă de propria persoană este de a începe să ne rezolvăm probleme vechi, să le conştientizăm şi să ne acceptăm necondiţionat. Psihoterapia este cea mai bună soluţie, prin numeroasele ei tehnici şi rezultate pozitive şi de lungă durată în dezvoltarea personală.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.