• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 17 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2012

Vrei să vorbim despre asta? / Complexul de superioritate

Dacă tot am vorbit despre inferioritate, doresc să dezbat şi partea mea preferată a acestui sentiment, şi anume complexul de superioritate.

Contrar credinţelor, complexul de superioritate nu este opusul complexului de inferioritate, ci mai degrabă o extensie a acestuia, o acoperire, o mască. Comportamentul “superior” se manifestă la persoanele care suferă de fapt de un complex de inferioritate şi se decid să îl ascundă.

O persoană cu acest complex se poate recunoaşte foarte simplu, prin modul în care îşi impune propria opinie ca fiind întotdeauna mai bună decât a celorlalţi şi, evident, acea persoană este mai importantă decât cei din jur.

Aşa cum am mai spus, complexul de superioritate este un rezultat direct al celui de inferioritate. Persoana care suferă de povara sentimentelor de inadecvare şi lipsă de importanţă va tinde să compenseze printr-un comportament diametral opus.

A nu se confunda complexul de superioritate cu stima de sine! Unele persoane au dobândit prin experienţe de viaţă o siguranţă în ceea ce priveşte unele arii ale vieţii lor şi se simt în largul lor atunci când le experienţiază. De exemplu, de-a lungul anilor, o persoană devine un orator foarte bun, iar teama de a vorbi în public a fost înlocuită cu un sentiment plăcut. Acest lucru nu înseamnă că persoana se simte superioară celorlalţi, ci este sigură pe sine şi mai puţin intimidată, ajungând la un nivel de autocunoaştere mai accentuat.

Problema cu complexul de superioritate este în primul rând inautenticitatea. Nimic din manifestările lui nu este real, autentic şi în concordanţă cu trăirile interioare. Gândurile asociate lipsei de valoare şi de importanţă nu dispar şi nici stima de sine scăzută, tristeţea sau inutilitatea. Partea şi mai rea este că o astfel de persoană nu va căuta ajutorul la un specialist, deoarece „nimeni nu ştie mai multe despre sine” şi „niciun specialist nu este destul de bun”. Astfel, aroganţa limitează dezvoltarea personală, atrăgând după sine şi consecinţe negative în sfera socială sau profesională.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.