Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Vrei să vorbim despre asta? / Colecţionarii
Este absolut normal să fim interesaţi de lucrurile care ne plac, dar când acest interes depăşeşte unele limite, ne obligă să colectăm obiecte acasă. Evident, această activitate intervine peste viaţa de zi cu zi, ocupându-ne o parte din gânduri şi energie.
De regulă, persoanele îşi găsesc un set de hobby-uri, pasiuni pentru a-şi acoperi unele neajunsuri emoţionale. Un mecanism similar întâlnim şi la colecţionari.
De la începutul vremii, oamenii şi-au făcut provizii, au strâns mâncare pentru a avea un sentiment de siguranţă. Deoarece procesul de obţinere al hranei era destul de dificil, oamenii au învăţat tehnici şi metode prin care au reuşit să stocheze şi să depoziteze hrana pentru perioade mai îndelungate. Astfel, teama de a rămâne fără provizii a fost redusă.
Aceeaşi nevoie de siguranţă este şi principala motivaţie din spatele menţinerii şi întregirii unei colecţii.
Viaţa este de multe ori nesigură şi ne poate face oricând să ne simţim neputincioşi. Unele persoane reuşesc să controleze acest sentiment prin colecţionarea diferitelor obiecte, o mică lume, intimă, confortabilă, în care ei deţin controlul prin aranjarea şi rearanjarea obiectelor din colecţie. Aceste acţiuni reduc anxietatea şi le ajută să facă faţă nesiguranţei lumii.
Unii colecţionari sunt nostalgici. Sunt foarte ataşaţi de trecut, pentru că sunt convinşi că acesta este mai bun decât prezentul. Din dorinţa de a nu pierde amintirile trecutului, aceştia se lasă cuprinşi de compulsia colectării de obiecte. Credinţa lor este că în acest mod ei vor reuşi să salveze memoria unor întâmplări în viaţa lor.
Prin colecţiile lor, unii oameni creează o adevărată bancă de amintiri frumoase, spre care pot călători ori de câte ori lucrurile merg mai puţin bine, un refugiu din viaţa şi realitatea potrivnice. De regulă, aceste persoane au o atitudine amară, chiar răutăcioasă, care se schimbă radical în clipa în care iau contact cu obiectele lor de suflet.
Fiecare mecanism de adaptare (coping) are beneficiile sale, dar trebuie de menţionat faptul că este dezirabil să urmărim fericirea prin remodelarea prezentului, şi nu prin reamintirea compulsivă a trecutului.
Indiferent cât de bine te simţi când îţi vizitezi colecţia, viaţa şi prezentul tău te vor împinge spre o stare neplăcută. Singura metodă care poate sparge acest cerc vicios este lupta pentru un viitor mai bun în locul sprijinirii pe amintirea unui trecut.