• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 10 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Octombrie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Ceasul deşteptător

Trezirea la ore matinale este o situaţie dificilă cu care ne confruntăm cei mai mulţi dintre noi. De regulă, toate activităţile noastre încep de la primele ore ale dimineţii. Nu contestăm necesitatea şi scopul începerii unei zi fructuoase în clipa în care soarele răsare, ci vom încerca să găsim nişte ajutoare pentru a ne facilita trezirea.

Cele mai frecvente sfaturi în acest sens sunt aşezarea ceasului deşteptător la distanţă, astfel să fii nevoit să te ridici din pat pentru a-l opri, să căutăm un ceas cu o alarmă de intensitate ridicată sau să adormim cât mai devreme.

Acestea funcţionează într-o oarecare măsură, uneori da, alteori deloc. Pentru a ne asigura că dimineaţa nu va fi un calvar pentru noi, ar trebui să începem cu o mică introducere în starea noastră psihologică. De cele mai multe ori, greutatea la trezire este o consecinţă a unor stări emoţionale negative. De exemplu, dacă la culcare am fost trişti, dezamăgiţi sau ne-am simţit rău, e clar că nu vom dori să ne mai trezim dimineaţa. Depresivii se vor trezi târziu, nu pentru că sunt obosiţi, ci pentru că nu doresc să facă faţă lumii. În cazul acesta, strategiile de mai sus nu vor funcţiona, doar în cazul în care mintea noastră acceptă faptul că ne vom trezi devreme.

La fel contează şi activitatea pe care o avem programată dimineaţa. De exemplu, dacă un copil trebuie să meargă la şcoală se va trezi foarte greu, dar dacă într-o dimineaţă trebuie să plece în excursie se va trezi instantaneu. Dacă nu îţi place locul tău de muncă, dacă eşti mereu atacat la şcoală, dacă nu îţi plac cursurile facultăţii la care te-ai înscris, atunci vei avea nevoie de mai mult decât o alarmă zgomotoasă.

O altă piedică împotriva trezirii uşoare dimineaţa sunt gândurile cu care adormim. În mod sigur ne gândim la ce avem de făcut mâine, ce probleme avem de rezolvat, cum va decurge întâlnirea de afaceri sau examenul. Această măcinare cognitivă ne va obosi, indiferent dacă am dormit 3 ore sau 15 ore.

Frica de întuneric, de fantome sau alţi monştri ne va ţine în stare de veghe aproape toată noaptea şi nu vom reuşi să ne odihnim, deci dimineaţa următoare va fi compromisă. Ca şi reguli generale ar fi bine să ne trezim la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă. Cu timpul, acest lucru va deveni mai uşor, iar în unele dimineţi ne vom trezi fără ajutorul ceasului deşteptător. La culcare ar fi bine să renunţăm la televizor, iar cu cât este mai întuneric în cameră, cu atât ne vom odihni mai bine.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.