Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 2 Mai , 2011
Vrei sa vorbim despre asta? / Cancerul – Adaptarea la viata
De cele mai multe ori, un diagnostic de cancer declanseaza cele mai sumbre ganduri. Pacientii incep sa creada ca se afla in fata sfarsitului vietii lor. De fapt, este inceputul unui set de schimbari al stilului de viata care porneste din momentul aflarii diagnosticului si se continua de-a lungul vietii.
Poate e surprinzator, dar studiile arata ca majoritatea adultilor si copiilor fac fata destul de bine situatiei si au destule resurse psihologice pentru a se adapta eficient noului stil de viata. Chiar daca ingrijorarile si temerile de la inceputul aflarii diagnosticului, precum si tratamentul impreuna cu efectele sale, pun la incercare orice psihic, e bine de stiut ca majoritatea persoanelor se adapteaza din punct de vedere psihologic destul de eficient, cu sprijinul si suportul adecvat.
Adaptarea la noua conditie nu inseamna ca persoana trebuie sa gandeasca pozitiv tot timpul. O vreme indelungata s-a crezut ca o gandire pozitiva si un moral crescut sunt direct proportionale cu supravietuirea. Este un aspect controversat, dar ce se stie sigur este ca incercarea si truda de a parea pozitiv cand de fapt pacientul este trist sau furios, poate deveni un stresor in plus. Studiile arata ca este perfect normal ca pacientii sa experimenteze sentimente de tristete, furie sau sa isi negocieze supravietuirea cu o Entitate suprema. La fel, este normal sa existe zile in care persoanele sa fie mai pozitive, sa aiba mai mare grija de ele si sa isi fixeze scopuri. Pentru multi, o strategie de coping (de adaptare) este documentarea despre boala, despre alimentatie sau tratamente noi.
Exista momente cand intregul proces devine coplesitor, iar pacientii se simt ca intr-o tornada de anxietate, frici, depresie, lipsa de speranta, furie, nedreptate. In acele clipe este dificil pentru ei sa vada si alte aspecte. Aici, de mare importanta este ajutorul specializat, interventia psihologica, grupurile de suport. Rolul psihologilor este de a identifica punctele forte ale fiecarei persoane si de a le folosi cat mai eficient ca resurse in managementul stresului, in adaptarea la boala si in gandirea functionala.
psih. Liana KADLEC
liana.kadlec@gmail.com
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.