Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Vrei să vorbim despre asta? / Antrenament pentru stima de sine
Am mai abordat tema stimei de sine şi beneficiile sale. În linii mari, stima de sine reprezintă credinţa că poţi face faţă provocărilor din viaţa cotidiană. Persoanele care reuşesc să rezolve în mod funcţional probleme cu care se confruntă, au şi o stimă de sine crescută. Pe de altă parte, indivizii care se simt neajutoraţi şi panicaţi în faţa problemelor, de regulă, au o stimă de sine scăzută şi sunt chinuiţi în permanenţă de ideea că „eu nu sunt destul de bun ca să reuşesc/ să fac faţă”.
De fapt, sentimentele de inferioritate apar atunci când individul se loveşte de probleme în arii importante din viaţa sa şi pe care nu reuşeşte să le depăşească.
Adevărul este că niciul dintre noi nu se naşte echipat cu abilităţi şi cunoştinţe care să îl ajute în confruntarea cu provocările vieţii. Tocmai de aceea, individul are nevoie să înveţe şi să acumuleze informaţii, precum şi experienţă - de fapt, să facă un adevărat training - pentru a fi pregătit în faţa confruntării.
În faţa unei probleme, oamenii reacţionează diferit. O parte dintre noi tratăm problema cu indiferenţă, ba mai mult, chiar o ignorăm, în speranţa că va dispărea de la sine şi nu va mai fi nevoie să ne luptăm cu ea. Acest tip de răspuns este specific persoanelor care nu consideră că este important să cunoască aspectele problemei în profunzime, preferând să ignore orice neplăcere. Acest grup de indivizi de regulă ajung depresivi.
Majoritatea persoanelor pe care le cunoaştem fug din calea problemelor. Apelează la tot felul de trucuri şi artificii pentru a-şi ocupa timpul, dezvoltă chiar şi obiceiuri disfuncţionale, totul pentru a uita de problemele lor. Aceste persoane ajung în cele din urmă să se simtă neajutorate, cu moralul la pământ şi depresive.
Pe lângă ignoranţă şi fugă, mai există grupul caracterizat prin stimă de sine. Aceşti oameni au ajuns să înţeleagă faptul că este imposibil să fii mereu pregătit în faţa evenimentelor. Tocmai de aceea, ei încearcă să acumuleze cât mai multe informaţii despre strategiile de rezolvare a diferitelor tipuri de probleme pentru a reuşi pe viitor să le abordeze într-un mod adecvat, cu consecinţe pozitive. Odată ce au dobândit cunoştinţele necesare pentru a rezolva o problemă, primesc confirmarea că sunt capabili, iar stima lor de sine creşte.
Pe scurt, dacă sunteţi interesaţi să vă orientaţi eforturile înspre dezvoltarea stimei de sine, este important de ştiut că primul pas este abordarea prin învăţare, observare şi metoda încercare-eroare. În locul sentimentelor de neajutorare, de tristeţe, soluţia funcţională este învăţarea metodelor prin care putem face faţă problemelor noastre prin confruntarea lor. Stima de sine creşte cu fiecare obstacol depăşit.